《九龍城寨之圍城》已成為2013年有紀錄以來香港電影最高入場人次紀錄

43 回覆
22 Like 5 Dislike
港澳總票房錄得$109,782,568
香港加埋澳門
即係香港係幾多?
香港1億五百萬左右
13之前係邊套
你咁識睇戲
你又講下點垃圾法囉
當年香港仲要得5百幾萬人口
呢套野真係唔掂,唔知點解會吹湊

9 打到尾,劇情麻麻,動作又假
仲未破? 嚟緊暑假好多大片上,有啲難道喎
印象中當年我阿爸阿媽帶我去睇,而我啲同學呀,舅父阿姨都全部有去睇。

真係現象級。
話你屌自己友就等於我討論套戲嘅邏輯
睇來你邏輯都幾有問題

講真套戲故事算大路
但打鬥場面真係出色,尤其係利用城寨啲樓亂起做成嘅高低差+橫街窄巷間既打鬥設計,當中花嘅心力都可見一斑
角色嘅成長同演員間嘅互動都吸引觀眾代入
古天樂對故人之子嘅情vs任賢齊俾人殺全家嘅仇
四子之間既義,林峯對城寨嘅感情建立,更加唔好講王九嘅演出夠晒癲喪
九龍城寨既還原程度亦都好高,場景設計都處處見心思,連得一鏡嘅街坊都特登搵人教過,務求像真
分鏡配樂嗰啲就唔講啦,反正你都唔閪識
咁多野加埋一句垃圾講撚完?

講多句,我唔係話城寨完美,都唔係話唔可以彈,不過我真係唔信城寨可以用一句垃圾就形容完囉
戲我就講撚完,等睇你講下有咩咁垃圾
正呀喂,呢啲萬用評語適用於好多戲,由上世紀first blood rambo到近年所有Marvel DC戲,全部通殺
毒舌真係只贏盡咗天時地利人和
撞正未通關,啲人餓咗好耐,新年又冇乜娛樂
九龍城寨喺呢段時間上映都有咁嘅成績其實已經贏咗
仲未計好多人都返咗大陸睇
城寨口碑都好過毒舌好多
人次贏其實仲實在
啲人成日話計返通漲 以前啲戲票房仲勁

計總入場人次就有得比較
呢排上inside out 2 已經難搞啦
以前更加難計,講緊最佳拍檔個年代,分分鐘你入間戲院寫就得50人,最後逼左成80人
又或者以前戲院想偷偷地分少D比電影個邊,入左100個同你報80個,條數都係對唔到,好多原因會令最後條數大左或者細數,前後可能係10%左右都唔奇
月中仲有deadpool 3
送飛
呢度就真係實至名歸嘅
咩毒舌大狀 飯氣攻心嗰啲垃圾
睇完依家都唔係好記得講乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞