【風水大師賣樓】蘇民峰沽吉隆波4000呎豪宅 持貨14年賣樓僅賺1成 指買樓可等至2028 有現金不如做定期及買名錶

19 回覆
6 Like 2 Dislike
堪輿學家蘇民峰師傅眼光獨到,多年來投資香港樓市屢獲巨利,不過他投資馬來西亞物業卻遇「小挫折」。他最近把他的馬來西亞吉隆坡4150平方呎收租豪宅物業成功售出,不過持貨14年僅升值1成,表現差強人意,他以「總算不用輸錢」來安慰自己。不過不少網友都留言鼓勵,指馬來西亞樓市跌多升少,故認為蘇民峰能成功賣樓賺錢已經「好勁」,蘇民峰則不忘提醒粉絲投資當地物業要小心:「買吉隆坡樓唔好買新樓,因大部分都要蝕」。 值得留意的是,蘇民峰對樓市眼光之準,甚至遠超地產界名人。他早於2018年底的訪問中已表示香港樓價太高、收租回報率太低,預期樓價會下跌,故建議未有樓的市民勿冒險摸高入市,可等待至2024年才買。若香港市民過去數年聽從他建議「忍手不上車」,應可避開過去2年高達2成的樓價跌幅。

不過到了今年,蘇民峰繼續認為香港樓市無投資價值,理由是即使樓價已跌,現時細價樓收租回報率也僅得3厘,若進一步扣除地稅、維修費、管理費,回報率低至無甚價值。故他最新的建議,是想買樓可等至2028年,因2028年至2033年屬金水年,樓市有較大機會向上。 蘇民峰在訪問時又曾表示,若投資者有大量現金在手,做定期存款收息也可以考慮。此外,除非有自住需要,否則可考慮把將資金投資於名畫、名錶等保值的投資品之上。舉例說,他試過買入「愛彼名錶」後僅約一年,已升值約一倍。
咁點解唔依家買定等28年升
機會成本
風水佬點會唔識投資
睇時勢佢地最叻
蘇師傅算唔算到恒指重返兩萬點係幾時?
仲有得跌
呢件年牛皮,你舊錢擺幾年?
人地咪提晒水叫你地做定期,唔好搞咁撚多野,收4-5%息一年,2028再戰(好彩既話)
佢早幾年唔係買成幢商廈咩,而家應該蟹哂
你係咪唔駁嘴唔安樂
有啲尷尬
2018牛氣沖天年叫人唔好買即係樓淡鋪報紙用鐵兜食飯
咪因為仲要跌多幾年
佢點解算唔到自己蝕錢
佢邊手蝕賺得少啫

講真馬拉樓賺到一成好勁架喇
你唔睇下買森林城市果堆蟹貨
我指商廈蟹貨
假膠定點
唔敢講,驚國安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞