【七一】有市民崇光百貨外默站後 入閘港鐵前遭便衣警要求入房搜身

92 回覆
155 Like 12 Dislike
【獨媒報導】在2021年的七一,梁健輝於銅鑼灣崇光百貨外刺傷警員後自殺身亡,警方過去兩年均重兵駐守銅鑼灣,惟今晚的警力明顯較往年減少,不少警員僅以便衣上陣。《獨媒》未見有人到場獻花,至晚上10時10分,一名黑衣黑褲的女士在崇光百貨對出默站。她在約10分鐘後進入銅鑼灣站,惟將近入閘之際,有便衣警員上前,要求將她帶入站內房間搜身。

該名女士拒絕入房,並把袋中物品倒在地上,包括帽子、外套、水樽等。十名軍裝警員隨即增援,將該名女士和記者隔開,要求記者退後保持距離。搜身時,該名女士舉起雙手,反問警員「要唔要除埋鞋啊?」警員離場時,該名女子仍情緒激動,隔空斥責一眾警員數分鐘,「傷天害理嗰啲又唔管」。

《獨媒》事後上前向該名女士查詢,惟她不願透露姓名,僅稱自己是一位普通市民。她指自己當時準備入閘乘搭地鐵回家時,有警員在沒有說明理由的情況下,要求搜身及登記身份證,形容警方「如臨大敵」,更一度要求她「入房」。

她向記者講述經過時仍然情緒激動,反問在如今的政治氣壓下,「畀你你夠唔夠膽跟佢入房?」她亦指不會猜測箇中原因,稱現時政府行事無法以常理推算:「做嘢無哂理由,咩都要過度政治化,我一條老柴仲做得啲乜嘢?」她又指警方「要做嘢咪做,光明磊落」。

同一時間,早前涉「小彤群抽會」煽動案被捕的李盈姿在軒尼詩道等巴士離開時,先被便衣警員截停,再遭數名軍裝警員包圍搜身,約一分鐘後獲放行。她向記者表示,警員期間曾詢問自己「你係咪默哀?你係咪鞠咗躬?」

https://www.instagram.com/p/C84setuy9_V/
又一年
北韓咁
殺唔死人 自殺就死
呢啲咁撚柒嘅兇手真係唔死都無撚用
支持警方嚴正執法

市民軟對抗破壞香港繁榮穩定

阻住人搵食,搞亂香港經濟
女人有吉士
入房分分鐘幫你加料
班狗無人性借d 易咬得就咬
拮人自有天相
你係咪默哀?你係咪鞠咗躬?

如果答"係"使唔使坐監?
唔識法律怕誤墜法網 求解答
同伊朗齊名,你估吹㗎
入房先會搜到嘢
真係要驗腦
邏輯題
我企係度等人 點證明我唔係默哀
香港無得救架啦

班人咩都做得出
無計喇
唔做呢啲濕碎野 啲差佬就無存在感

最好執法嚴啲
香港收皮都快啲
所以話,呢d日子最好留係屋企
咁敏感,慶乜撚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞