聲樂老師大讚 姜濤唱「陽光宅男」唱功

49 回覆
6 Like 53 Dislike

姜濤 最新Live表現發揮「大破音」?
昆你的 發揮出乎意料之外!

歌名: 「陽光宅男」周杰倫
花輪銳評:
1.整體E4連續高音 流暢 穩定
2.語感 有青春 陽光的感覺,符合歌曲內容表達
3.最高音「甲」 G#4 發力集中 有壓縮 有穿透力
4.最後「傘」字 口腔打開 做 beting 共嗚全開,聲音夠衝擊力!
5.舞台表現力十足自然+(造型)有羅志祥feel !

https://www.threads.net/@hanawa_sing/post/C81-DP6SrKs/?xmt=AQGzC2HQhjuRO6EmuHpT-49CvSVeShbUmFJdIZrlvj8GHA

第4點係咪太誇張 點聽都唔係belting 啦
唔用belting點唱到咁高咁響
who
老師我只信短髮鬼婆
公道講句,好撚難聽
呢位歌唱老師識啲嘢 遲啲安排上ViuTV 做節目
E4都叫高音,你係咪玩鳩我
高級黑

呢2個先叫穿透力
其實我見到都笑左
比middle C 高3個音
係*2
C4 > D4 > E4 2個音
第4個八度入面,C到G其實真係基本稍為識唱既男性都輕鬆做到,A4 B4就需要少少技巧,你話佢係第5個八度入面咬字,咁就真係有d料啦,
証明你唔識唱歌囉
佢唱返母語的確係ok ,好過好多人
廣東話要顧咬字,有好多小技考chok 唔到出來
不過你少少都唔識,好難講明你
個聲樂老師自己都好撚難聽
有穿透力, 有能量感, 有益生菌, 有維多C
聽撚到耳仔流膿
用缺氧來形容又沒錯,聽者會有辛苦到缺氧嘅感覺。
輕鬆啦
我姜連擱淺都唱到
Anal Lo連Linkin Park首Numb都cover到不過唔知降左幾多個key
即係大陸仔
食鬼妹巴打
?
要Calvin Sir 認證先有用. 其他咩老師講咩都無用.
擱淺個C#5音就真係高音喇
不過正常嚟講至少都A4先算高音啦
E4好低音啦
B4 C5 男聲黎講(用非假音)就叫相當高音
女聲C5就係基本歌手一定要hit到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞