香港區花:紫荊花!!!

14 回覆
2 Like 20 Dislike
洋紫荊有個“洋”字,係戀殖

https://youtu.be/u33H9AhIoN8?si=Ztl1_tc_xaEsSLfC
《紫荆花盛開》共慶香港回歸祖國27周年!
https://lih.kg/3730097
絕子絕孫花。真係應咗金融遺址。

洋紫荊(學名:Bauhinia × blakeana[註 1][1]),別名香港蘭(英語:Hong Kong Orchid Tree);英文名:Red-flowered、camel’s foot,是豆科羊蹄甲屬的有花植物,屬於常綠喬木,於香港首次發現,因而在1965年獲定為香港市花[2]。該樹現廣泛作為行道樹進行栽培,其花大而艷麗。此花乃洋紫荊(B. purpurea)與羊蹄甲(B. variegata)雜交而成的品種,與大部分雜交種一樣有無法自然繁殖的問題;其花粉因缺少特定染色體而一般無法結果,如能結出莢果(長15至30公分)亦通常不帶種子、無法成熟[3]。
霄壤之別

https://www.facebook.com/watch/?v=778945385957639

洋紫荊 許冠傑

霓虹橙光 購物天堂
自由都市 百業繁旺
捕魚小島 遍歷風浪
在地球一小角 卻負名望

在東方 有粒珍珠閃閃發光
外地人都嚮往要看看
這獨特社會香港
在香港 你我的家鄉香港
豔麗洋紫荊到處盛放
滿眼儘是 好風光

為未來香港 抱著希望
共謀方法 使它永安
路仍康莊 那用驚惶
望齊心一致 再破萬重浪

為未來香港再努力幹
不斷地發展使它更光
互相幫 困境風波一起去擋
讓洋紫荊永遠盛放
永遠是原狀 香港

為未來香港再努力幹
不斷地發展使它更光
互相幫 困境風波一起去擋
讓洋紫荊永遠盛放
永遠是原狀 香港

願明天香港 也是天堂
定能看得見 一點曙光
咁「西蘭花」同「蘭花」係唔係同一樣野?
事旦啦
佢應該有美國藉或者隨時可以攞美國藉。
洋紫荊同埋紫荊花係唔同嘅嘢
好一朵紫荊花~~
人人都愛它
佢個仔有美藉要過應該唔難
紫荊花同香港有乜關係
紫荊花同香港冇乜關係

出自維基百科,自由嘅百科全書
提示:呢篇文講嘅唔係洋紫荊。

物種分類
界 植物界 Plantae
門 被子植物門 Magnoliophyta
綱 雙子葉植物綱 Magnoliopsida
(未分級) I類真薔薇分支 eurosids I
目 豆目 Fabales
科 豆科 Fabaceae
屬 紫荊屬 Cercis
種 紫荊 C. chinensis
二元學名
Cercis chinensis
Bunge
變型
紫荊 C. c. f. chinensis
短毛紫荊 C. c. f. pubescens
別名
Cercis chinensis Bunge f. alba Hsu
Cercis chinensis Bunge f. pubescens Wei
Cercis chinensis Bunge f. rosea Hsu
紫荊(粵拼:zi2 ging1;學名:Cercis chinensis)係豆科紫荊屬嘅落葉喬木。原產地喺中國東南邊,而家喺湖北嘅西邊、遼寧嘅南邊、河北、陝西、河南、甘肅、廣東、雲南、四川、廣西、山東、江蘇、浙江入面先至見到佢。
我記得嗰陣第一次攞香港身份証。同我宣誓條友問我,如果香港發生特殊情況,你原意做乜嘢崗位幫助香港呀? 我問乜嘢特殊情況,佢話例如打仗之類。 我答佢,咁我就即刻坐飛機走。我淨係愛太平盛世既香港。
你係中國人,因為你極度現實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞