求救,電腦會突然無預警黑畫面,然後風扇狂轉

38 回覆
2 Like 1 Dislike
今日突然發生,正常用咗一排會突然黑Mon,之後個風扇會轉到勁快,但就冇晒畫面,reboot後一時時又開得返,有時用得耐啲,有時就好快又黑mon風扇狂轉 ,可以點做

p.s.部機法奧新砌咗一星期咋….
想要4090就出定聲啦
直接開埋訂單號碼啦
overheat?
強帖留名
補返規格
CPU: AMD Ryzen™ 7 7800X3D Tray
底板: Gigabyte B650M AORUS ELITE AX AM5 DDR5 Micro-ATX
RAM: ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30
SSD: Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
顯卡: Gigabyte GeForce RTX™ 4080 SUPER WINDFORCE V2 16GB GDDR6X
火牛: FSP Hydro G Pro 1000W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 (12VHPWR)
想問下用咩CPU cooler
等派彩換張4090d俾你
過來人經驗, 多數係散熱出事
完全唔覺佢overheat
呢一個禮拜打overwatch CPU都只係50度上下
重點:p.s.部機法奧新砌咗一星期咋….
聽日法奧開工咪叫佢上門收機俾佢搞咯,俾咗錢當然要用盡個service電腦硬件呢啲嘢doa唔出奇既
介唔介意先tg pm 我
https://t.me/YujiHW
[8月電腦節優惠]Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black + 三把 Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 - Black + Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black (可另加$80升級到360水冷)

已經加咗$80上360水冷
召喚連登客服
已經pm咗啦
揀定禮物
已聯絡左樓主 安排免費收機檢查
如硬件有壞即刻一換一 送返部機俾樓主
早排同你一樣
不過我換左插display card 果條8pin線就冇再出現過
早4年都係法奧砌2070s + R5 3600
又係黑mon跟住display card風扇狂轉 嘈過直升機
攞埋上門整check完又話無事 話可能撞driver 等更新
後尾自己係bios閂左OC 就無再出現過
隔一排手痕開翻又無野 結論係唔知做乜柒
唔該晒
希望解決到,佢又唔係下下係咁,一時時突然黑mon,好似依家我用緊半粒鐘左右暫時無事(touch wood)

最慘係無預警,但今日已經發生咗好幾次
同樣情況,大半年前買嘅機上個月都係突然黑mon,風扇狂轉,但係仲播到歌。換咗線同埋mon都係咁,最後拎咗俾法奧檢查,佢地試咗幾日確定係顯示卡問題要寄去廠整,檢查加維修要等幾個禮拜,希望整得返
太熱,開冷氣
壞火牛
條女~比你操到反眼...
down occt 燒cpu (small data / large data) /gpu / 雙烤睇吓邊忽出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞