10 回覆
8 Like 9 Dislike
5月中被咬的情況越黎越嚴重
頂唔順開始爬文搵解決方法
用過既野唔算多,但我1000蚊左右解決左

先講結論:
最有用係抽濕機(本身有)同熱風槍
所謂滅蝨3寶係有d用,但唔治本
一般殺蟲水對住隻野噴其實係殺到,唔係完全無用
我房屬於初期輕微,所以比較易解決,我係用最簡易方法唔想用太多時間去搞衛生,所以床褥係無用de粉
另外仲有用既係沙薑同吸塵機

中途我老豆間房搵到個巢穴,加上唔勤力搞所以未斷尾,等老母慢慢搞,反正係我房對角
我自己新床唔夠一年,新床褥唔夠5個月,會經常打開床架拎野放野,床同衣櫃有放抽濕,但舊抽濕機壞左半個月無抽濕

沙薑:好好的驅趕能力,而且唔臭幾好聞。
揀大粒既放床褥底(我放左20粒左右),細既用舊襪裝住放床4角,用剩既粉狀可以幾個細袋裝住放係床架同衣櫃入面
第一晚d蝨會極度活躍,肯定訓唔撚到
受潮既沙薑用熱風槍或放係電腦主機上面整乾

DE粉:我只係放床邊地下同衣櫃地下既邊邊
配沙薑用係幾有效
注意唔吸得入肺,最好載口罩
最後用剩好多,100g都用唔到

天鹽清:效用最低但最方便用既野,要配熱風槍用,用係床單/被/窗簾/衣服,然後用風筒/熱風槍吹乾,用係電腦椅無乜用
注意佢乾左之後會凝固好似老泥咁既野,痴係塑膠上完全抹唔甩,要用熱水,但係織物上好似無事

苦煉油:要全身都搽先叫有用,我唔覺得好臭但絕對唔算好聞,同沙薑一樣有驅趕效果,但都係有機會被咬,後來我用黎搽係床邊同電腦枱d木邊都叫有效果
電腦椅係我第二大重災區而且一直解決唔到,直接用依隻油倒5-10ml左右係電腦椅上等乾一日解決左
用係衣服上會有個洗唔甩既印

熱風槍:床褥+你見到既所有縫都可以吹,要勤力d
小心使用,隔半尺以上+避免吹同一位置多過半秒

吸塵機:每星期用係床褥/床單

本身唔太識用熱風槍+果排唔算好潮濕少左抽濕
第二星期發現斷唔到尾又見到外國係用熱風解決,就開始勤力d用熱風槍同抽濕機
抽濕機較30%,番工出門前就開,暖風機效果應該更好,但無人係度驚意外
夜晚人係度就開冷氣
抽左2星期之後停左1星期無再抽咁密,依家既天氣都唔濕,已2星期無被咬

爬文果陣唔知點解唔見有人講抽濕,理論上無水乜都死

另外係治療方面中左好多伏
好多野都有用但好多野都唔好用
部分有油性的產品,如青草藥膏/萬金油,係依家吃既天氣反而嚴重左,晚上係屋但開冷氣就有效,出門就gg,出汗痕到爆

使立停Ultramine-H cream綜合最好,但有d貴,而且得個別藥房有買
效果:使立停>強力無比膏>青草藥膏>萬金油(白)>萬金油(紅)

除左前2個其他都有油性,熱就gg
使立停除左止痕差少少之外都係最好
無比膏/無比滴止痕一流,消腫都ok,但用得好快
青草藥膏係消腫後見到咬痕中間仲有血果陣有效
萬金油初期消腫ok,肩酸又被咬可以用,但除左白色涼涼地之外,無乜其他用途
娥羅納英事後去疤ok
曼秀雷敦薄荷膏同凡士林無用又唔好用
strongest post
搞衛生
返大陸搞啦
大陸仔
邊度奶返來
唔知,除左半年內都好似只係老母好似番過一次大陸,老豆去過一次澳門,我幾年無離開過香港
上次去大陸仲係讀緊中學...十幾年前
咁要保持幾多濕度先可以安全?
去賣園藝野既鋪一支農藥噴兩次就搞掂
唔洗煩
點解唔搵人搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞