張宇人:「我同我啲員工講,我死老豆都要笑」

131 回覆
7 Like 392 Dislike

政府推出「全城禮貌運動」推廣「好客之道」,在七一特區成立27周年,飲食界亦再推慶回歸優惠活動,2000多間食肆參與。立法會飲食界議員張宇人今日(29日)在電台節目呼籲業界多展現笑容,響應政府好客之道運動,更道出他對飲食業一笑之見解:「我同我啲員工講,我死老豆都要笑,因為我啊爸唔會畀我唔笑,因為佢都係做呢行同我講......我話一笑就藏百拙,大家笑多啲、禮貌多啲,相信唔只遊客、本地人客都感受到。」

不能不笑是餐飲業界特色:我話一笑就藏百拙

後日七一回歸,餐飲業界推出優惠慶祝,張宇人呼籲業界多點展現笑容,響應政府的好客之道運動:「我同我啲員工講,我死老豆都要笑,因為我啊爸唔會畀我唔笑,因為佢都係做呢行同我講,你不能戴孝、不能夠唔笑。呢個正正係我哋行業嘅特色,我哋唔可以疏忽我哋嘅笑容,我話一笑就藏百拙,大家笑多啲、禮貌多啲,相信唔只遊客、本地人客都感受到。」

張宇人續指,現在不少内地食肆都來港開店,望能在香港這「少林寺」助品牌衝出中國走向世界,因此飲食業面臨巨大競爭;惟他對此表示不太擔心,因香港的飲食業界都鬥志强勁、適應力大,相信在未來如適當輸入勞工,食肆的招呼和出品創意等方面都會做得更好。
佢死咗我第一個笑
死老豆要笑唔難,試吓死老婆睇吓你仲笑唔笑得出
笑到死老豆咁
咁希望張宇人死全家咁撚中意笑
咁習主席死要唔要笑?
佢日日死老豆咪得
唔駛死老豆
死你一隻廿蚊張
全香港都會笑
你笑係你嘅事,你冇性唔代表其他人要學似你咁
笑住屌你老母
帶孝都唔得,唔撚畀放假?
但中國最重考義
佢啲員工:「係呀老闆,你死老豆我哋都想笑。」
張宇人旗下有乜餐廳?
香港真係可悲
竟然有啲咁低質素嘅議員
狗口長不出象牙
加煙稅都要笑
大佬,你咁多老豆,死一個半個有咩緊要
佢條撚樣死老豆,我好難唔笑
賤種蔡若蓮早幾日先屌西方冇孝....
而家廿蚊張講咁概野, 你死出黎讉責未
你死老豆我都會笑
你死老豆我實笑格
一日死一件垃圾 全香港人笑到出腹肌
條仆街死未
你同我講你死老豆都要笑係你有撚病姐,但我冇病啊嘛,你有病就睇醫生喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞