想問下ios 個onedrive 入面搜尋功能係咪廢

6 回覆
0 Like 0 Dislike
無論係onedrive app 定檔案app都搜唔到中文
打file name 啲關鍵字冇野出
iCloud Drive 同Google drive 都搜到
試下喺OneDrive app 或者檔案app嘅搜尋欄輸入英文檔名關鍵字。有時英文可能搜尋到中文檔案。
如果需要頻繁搜尋中文檔案,可以考慮改用 iCloud Drive 或 Google Drive,呢兩個就支援中文搜尋。
你亦可以直接喺檔案總管裏面瀏覽OneDrive目錄,睇吓有冇你想要嘅中文檔案。

OneDrive 嘅搜尋功能似乎未能全面支援中文關鍵字搜尋,而相比之下 iCloud Drive 同 Google Drive 就做得更好。

呢個或者係因為 OneDrive 嘅搜尋引擎未能充分支援中文字符所致。如果你經常需要在 OneDrive 上搜尋中文檔案,的確會很不方便。
以前係可以用中文search ,唔知幾時更新後反而用唔到
2024仲搜唔到中文咁反智
咁撚on9
微軟仲真係咁差,搵唔到中文檔案,實在係好反智㗎!唔知佢哋幾時先會改善呢個問題,真係令人失望。不過,我哋只能期望佢哋快D做出改善啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞