3招睇open rice 假食評

23 回覆
0 Like 60 Dislike
唔撚比view你賺
TLDR
使人教咩?
總之啲嘢食相打晒燈、擺晒位
又狂讚
就係假啦
睇openrice個價值純粹說係個餐牌
如何分辨虛假食物評價
要分辨虛假食物評價,可以從以下幾個方面著手:

1. 文章長度和圖文並茂
通常虛假評價會超過200字,並且圖文並茂,這樣才能增加可信度。當你看到評價特別詳細,且有大量圖片,可能需要多加留意。
2. 出現頻率和等級
留意食評的等級。市場公司一般會找等級3或等級4的食評者去餐廳試食。
如果你發現某餐廳的評價大部分都是等級3或4,而且出現頻率高,例如一星期內有2至3篇評價,那麼這些評價可能是購買來的。
3. 評價的間距
OpenRice不允許一天內發布多篇食評。因此,如果某餐廳在短時間內有多篇評價,並且評價等級集中在3或4,這可能是虛假評價的跡象。
4. 專注於負評
正評可能是虛假的,而負評通常更具真實性。因為人們通常只會在遇到不愉快的經歷時發表負評。
負評中提到的問題,如食物難吃、上菜慢、餐廳難找、服務差等,這些都是很具參考性的意見。
5. 突然停止的評價
如果某餐廳在一段時間內頻繁出現評價,然後突然停止,這可能是購買評價的跡象。例如,一餐廳短期內有很多評價,然後突然一年內沒有新評價。
6. 特定推廣活動
OpenRice有專人上門推銷宣傳套餐,包括幫助餐廳做專訪或在搜尋結果中推前。如果你看到餐廳有大量宣傳活動,這些評價可能是為了推廣而買的。
7. 市場公司與Foodie的合作
市場公司會聯絡餐廳,幫助它們在OpenRice上增加關注度或廣告。如果餐廳同意,市場公司會安排Foodie去試食,這些Foodie會按照市場公司的安排去寫評價,通常可以帶朋友一起去。
8. 金錢交易與評價數量
一般市場公司每篇食評收取$100-$200,而Foodie則是免費的,但可以獲得$500餐飲券或免費試食。通常這些交易會包括40-50篇食評起。
9. OpenRice內部政策
有人爆料OpenRice的Sales可能會威脅餐廳參加宣傳套餐,否則會寫壞評價,但這類行為曝光的風險較大。

通過這些方法,你可以更有效地判斷食物評價的真實性,避免被虛假評價所誤導。
3 招:
看食評等級,3或4等級需小心。
注意出食評的間距,過於集中需警惕。
只看負評,更具參考性。

唔想畀佢賺 view,所以用咗網上免費 AI 整合影片內容

有審查邊有真食評
咩AI
不嬲openrice 只係睇下有咩食

食評就算真都好個個人口味都唔同
自助餐食評最多假嘢
1個VIEW都唔比你賺
其實openrice大家都知正評9成假
香港人點會咁多人去讚一間餐廳
不如揾吓咁耐以黎係咪真係有真食評
其實買正評九成都係試果幾味野 好易分
洗咩分析,基本上用戶等級越高寫D野就越假
假食評都要教?
駛唔駛賣youtube 廣告賣成咁呀

有lv果班都係收錢出假食評架啦
Openrice 係用嚟睇地址同電話
Book 位都得嘅
話我係YT過嚟賣廣告班友唔該驗一驗腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞