施永青:港人在住屋上的負擔沒有想像中沉重

82 回覆
14 Like 185 Dislike
https://www.am730.com.hk/column/新聞/港人在住屋上的負擔沒有想像中沉重/465177?ncid=referrals_socialseed_yiyfgxndqb0
現實是香港的私人住宅從一開始就不是設計給全民居住的。私人住宅的銷售對象是社會上收入最高頭三至四成人口;因此應該以這批人的入息中位數,來衡量他們負擔私人住宅樓價的能力,而不是以全港入息中位數作比較。以2021年人口普查所得的數據顯示,香港人花在住屋方面的開支,合計不超過入息中位數的兩成,比世上很多地方都更容易負擔
香港的士最平
@老貓
真,連登明明話好快跌到發展商跪地求人買樓,唔明有咩咁難負擔
c生:無錢買樓個班唔使理
top 40%月入幾多
私人住宅的銷售對象是社會上收入最高頭三至四成
支助房屋佔香港房屋既3-4成
即係仲有3-4成係要訓街既
原來訓街冇壓力
香港訓街比世上很多地方都更容易負擔
老施你訓返街3 5 7年比我睇下先啦
正式取消貧窮人口 唱好香港 啦啦啦
即係另外六成人口不是人
你老尾,咁中間排唔到公居屋個d訓街呀?
定你個小腦覺得香港有70%人可排公屋居屋?
哈哈
咁點解政府講咗咁多年要解決房屋問題
3萬到啦

所以政府應該要放寬居屋收入上限
供應量都要加倍
merry Christmas
都唔夠樓又比大陸人搶
施永青:私人樓目標為高收入的4成人口

(即6成人口應獲公屋居屋!)

期待八萬五重臨
咁點解新加坡仲平過香港?

新加坡d 私樓都唔係俾窮人住喎。

佢只敢提新加坡集權"有效率", 但永不提新加坡住屋
新加坡威權但起碼重會討好下平民先
地產狗真係地產狗
新加坡人均gdp高過香港成倍添
新加坡私樓均價已經貴過香港了
尺價仲未 不過10年內應該都會超過
始終都係呢幾年先開始發力 都要多幾年時間先超到
聖誕卡都係唔使幾多錢就買到張,唔係一個負擔,點解佢當年重要將收到嘅聖誕卡轉寄出去?畀人舊事重提就要屌人老母?
佢就係一方面話政府設計7成係公屋居屋 但真係要起就屌曬鬼
講到人地既私樓係設計比全民居住咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞