黃傑龍:下個月將會關閉4間分店(牛角/MMC/永華日常/牛角次男坊)

23 回覆
30 Like 1 Dislike
講笑咁講今時今日喺香港,無返三幾間執吓笠都好難同餐飲零售嘅行家做自己人。 成日聽到光榮結業呢個詞語,其實執笠並不光榮但不一定可恥,最緊要係負責任的執笠,即係唔好欠夥計錢、唔好欠貨客錢,如果可以唔欠業主錢就更加好啦。

我聽管理層報告話決定下個月會關閉四間分店,包括7月15日關閉奧海城的牛角及MMC,7月31日關閉淘大的永華日常及牛角次男坊,都係雖然不光榮但不可恥,一定做到負責任的執笠不欠人錢。

最後,提醒辛苦經營的同業們量力而為,切勿過分死頂輸身家,真係執笠都要負責任。 經營環境改善先開返16間。

超哥:唔怕,執10間開返16間
71做優惠都要4百幾
但老實講 牛角算幾好食
唐超領導下香港由治及興商機處處
唔識做生意搞到執笠咁大聲四圍講
貴得滯
而家興消費降級
以前食400嗰啲人而家食200,或者直頭去大陸食
收皮啦
問下自己點對班客先

黃傑龍:飲食業轉用木製餐具仍不環保 冀市民自攜餐具
https://lih.kg/3663081
廁男方 又貴又少
可以執多幾間
開左兩間新 執四間舊 應該計過數 好過白交租 牛角咁多分店 一陣又衰過度擴張

牛角唔夠大陸平 大陸個啲將貨就價姐 上去個班時間唔值錢 錢又唔多個 班客源都唔同 有消費能力啲個班都唔係香港

放題鋪同返香港做同類型既食肆比 起碼間野唔會漏單特登出少幾碟比你 同質素唔係劣 啲肉愈比愈多肥膏
平少少一定好生意
永華老早應該執
永華早餐啲油多到一灘油咁係碟面 啲油係啲食物上係可以反光
結業潮|牛角等4間食店下月關閉 黃傑龍︰不光榮但不一定可恥

原文網址: 結業潮|牛角等4間食店下月關閉 黃傑龍︰不光榮但不一定可恥 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1033068?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

做乜咁悲觀
點解要唱衰香港呀?收咗美國佬錢呀?
吉野家咁
發晦氣
仲完全唔好食
聽管理層報告
呢啲老闆威就自己攞,衰嘢就講到唔關自己事
似足政府,有咩爆鑊第一時間都係責成相關部門、官員,「呢單嘢唔係我跟開」
呢間一早要執d
如果要直接同大陸競爭,有好多餐廳都要執
睇怕得工商區專做返工客lunch 既先做得住
香港仔牛角千祈唔好執,我仲要去食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞