有無人用過cle de peau 個洗面?

15 回覆
1 Like 1 Dislike
如題
我用完之後發現好似石頭瘡多左
髮際線都係
以前用Cerave SA 水楊酸洗面
用咗幾年,真心啲暗粒少咗好多
前後用過三枝,磨砂同普通洗面都用過
無乜問題喎
當初用嘅時候有冇咩爆痘期咁㗎?
我係用起泡網起泡之後就洗
無爆痘期吖
我落水用手起泡,再用洗面機洗

會唔會係你個起泡網唔夠乾淨出事?
石頭瘡似係內分泌問題多
可能係!我用手先!
我唔敢日日用洗面機,上網睇又話傷皮膚
暗瘡真係一樣難搞嘅野。。。
Cerave水楊酸 用落感覺係點?
見有好多view數既youtuber推介 所以想試下,但係平時少用酸,驚敏感
痘肌用SA好過普通洗臉奶
非健康肌膚唔好輕易挑戰皂基,用番弱酸性最穩陣
如果洗臉步驟移除酸類,後續護膚品增添番一加一減就唔會倒退復發
佢有冇0.45%同2%,藍色半透明樽係0.45%,類似tiffanyblue白樽係2%,我用藍色。

我覺得敏感呢類型嘅學問,你可以睇本木序先。

我之前成日面容易紅同痕,咁以為敏感皮膚。turn out係我自己對狗仔口水敏感。所以你可以先了解下自己係真係容易敏感定點先。

敏感同耐受又有啲唔同。我成日見到面嘅紅血絲,以為皮膚會敏感同薄,但係未必係咁。

綜合以上,其實0.45%對我皮膚係無感,無改善,亦無變差,可能濃度唔夠同埋佢係洗劑,我未必會再買,有機會會試factiv嘅果酸洗面👍🏻
*佢有分
好奇一問,如果濃度唔夠,有咩原因令你揀試另一牌子既果酸洗面,而唔揀cerave既2%?
主要係成份問題,酸有分AHA BHA,水楊酸係BHA,果酸AHA,兩者唔同
同埋我本身係用開factiv精華,所以覺得佢哋products都okay,先想買埋其他產品。

純粹依家用緊cerave,因為以為自己敏感肌先諗住佢水楊酸配方會無咁刺激。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞