港樓發展商品質排名2024

59 回覆
10 Like 31 Dislike
T6:萬科,億京,中洲控股

T5:碧桂園,恆大

T4:長江,華懋

T3:九龍建業,嘉華國際

T2:恒基

T1: 新世界,會德豐,永泰

T0:

新鴻基地產

毋庸置疑係香港地產界品質指標,由佢敢提供三年執修已經睇得出對自己作品好有信心,香港上一輩都講「買樓要買新鴻基」,有一班忠實粉絲會捧場,屋苑一般都有基本民生配套,亦都有九巴解決交通問題,特別係新界區有多個大型商、住、交通樞紐項目。

過去代表作
禮頓山,南灣,凱旋門,天璽,匯璽,昇悅居,YOHO系列,瓏門等

2024作品
Prince Central, 天璽.海,十四鄉項目,YOHO WEST, YOHO HUB, NOVO LAND, WETLAND SEASONS PARK

信和置業

過江龍,但係買家心目中品質拍得住新鴻基嘅得信和,特別近年對於品質嘅追求拍得住新地,各個項品都錄得高分,主要出名豪華歐式庭園會所,現時香港多個地產商之中,財務實力最穩健之一,有大量淨現金係手。

過去代表作
萬景峰,銀湖・天峰,奧海城,凱匯,維港匯等

2024作品
凱柏峰,ONE SOHO,維港匯,柏瓏, 海盈山

太古地產

香港人心目中曾經最出色地產發展商,近年淡出香港地產界,雖然項目唔多,但係真正做到「重質不重量」,加上英資背景,唔少香港人都對太古有情意結,作品質量亦屬超班。

過去代表作
又一村花園,筆架山花園,太古城,維景灣畔,西半山系列等

2024作品
柴灣巴士站重建項目,EIGHT STAR STREET,海盈山
億京 =Tier 7 ,狗也不屌
乜而家PR做到咁癲,等收律師信
😂 幫2024年作品賣緊廣告?
不服來辯
咩係永泰,以為海味鋪
一分錢一分貨
恒基睇盤渣 好多仲差過長實
路勁?
萬科係少數我推薦得落手,叫做唔太差嘅中資發展商
我諗佢會好過長實
其他中資真係不了

舊信和 華懋 新世界都係shit黎

近期最垃圾 點可以唔提露莖
T3:九龍建業 笑撚死
嘉里無人講?
映日灣ok啦
億京係管理shit姐
講錯 管理shit果個係鷹君
露莖 - 水上樂園
笑撚死 x 2
依排d aa 曲線sell novoland可以去到幾盡
見到恒基 九建排名就知可以上一頁
南豐?嘉華?中國海外?K&K?
佳明?宏安?恒隆?鷹君?碧桂園?
新鴻基而家啲則都已經唔係畫得好
用垃圾則同次一級嘅料,從而撳低價錢
睇下濕地公園novoland同大學山就知,嚟緊十四鄉應該都會咁
反而舊底開則大單位仲可以係瓏珀山見到

恆基就出名挑戰人類居住極限
間屋有咁細得咁細;幅牆有咁薄得咁薄

華懋而家全部用金門嚟起
其實睇過全城匯/瑜一開則同質量都唔差

長江開則亂咁嚟
價錢平嘅相對就係質量差同奇怪開則

另外香港興業,嘉里,南豐,恒隆
呢幾個都唔係新興發展商
樓主又唔提係想點?
垃圾排名
香港興業咁撚高質都無 留埋呢個言就可以上一頁
開大則lump sum貴唔啱上車盤
萬科喺中資嚟講唔算好差

而家華懋一定好過九建嘉華
華懋 全城匯 朗城匯 質素都好好 省返靚招牌
舊時果啲就⋯
利申:住過佢上水名都同信置旗下嘅碧湖花園
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞