台灣宣布:對大陸、香港、澳門提升旅遊警示! 建議「如非必要避免前往」

193 回覆
757 Like 17 Dislike
https://news.tvb.com/tc/greaterchina/667d1f5bf321b68ce96aaadc/%E5%85%A9%E5%B2%B8-%E5%8F%B0%E7%81%A3%E7%95%B6%E5%B1%80%E5%B0%87%E5%A4%A7%E9%99%B8%E5%8F%8A%E6%B8%AF%E6%BE%B3%E6%97%85%E9%81%8A%E8%AD%A6%E7%A4%BA%E6%8F%90%E5%8D%87%E8%87%B3%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E9%AB%98%E6%A9%99%E8%89%B2-%E5%BB%BA%E8%AD%B0%E5%A6%82%E9%9D%9E%E5%BF%85%E8%A6%81%E9%81%BF%E5%85%8D%E5%89%8D%E5%BE%80
台灣當局將大陸及港澳旅遊警示提升至第二高橙色 建議如非必要避免前往
發佈日期: 2024-06-27 16:13
兩岸

台灣當局:將大陸、香港、澳門旅遊警示提升至第二高的橙色,建議民眾如非必要避免前往相關地區。

https://www.stheadline.com/china-taiwan/3358049/%E5%8F%B0%E7%81%A3%E6%8F%90%E9%AB%98%E8%B5%B4%E5%A4%A7%E9%99%B8%E6%97%85%E9%81%8A%E8%AD%A6%E7%A4%BA%E8%87%B3%E6%A9%99%E8%89%B2-%E5%BB%BA%E8%AD%B0%E6%B0%91%E7%9C%BE%E9%81%BF%E5%85%8D%E9%9D%9E%E5%BF%85%E8%A6%81%E8%B5%B4%E9%99%B8%E6%B8%AF%E6%BE%B3%E6%97%85%E8%A1%8C
台灣提高赴大陸旅遊警示至「橙色」 建議民眾避免非必要赴陸港澳旅行
兩岸熱話
更新時間:14:46 2024-06-27
發佈時間:14:46 2024-06-27
字體大小
台灣陸委會今日表示,大陸及港澳近年持續增修相關國安法令,目前已有相當多台灣人赴大陸遭扣押、留置、盤查等情形。近期大陸又發布《關於依法懲治『台獨』頑固分子分裂國家、煽動分裂國家犯罪的意見》,「嚴重威脅」赴陸港澳之人身安全,經評估,認有必要提升赴陸港澳旅遊警示為「橙色」,建議台灣民眾避免非必要赴陸港澳旅行。
台灣當局突然將中國大陸同港澳嘅旅遊警示提升到橙色,建議大家如非必要就唔好去啦。簡單啲講,即係話:「除非你係去領奬,否則都係留喺屋企好啲!」諗諗吓,都係呢句真理,喺屋企食杯麵、煲劇,仲可以喺zoom上班,何必去冒險呢?

但講真,香港真係好靚,有山有海又有繁華市區,簡直係個迷你嘅『世界之都』。中環嗰啲高樓大廈,維港夜景仲靚過啲明信片!唔好講笑,旺角街頭巷尾,隨便一間茶餐廳都可以食到叉燒飯、蛋撻,配埋杯香濃嘅絲襪奶茶,人生即刻圓滿!

不過呢排情況特別,大家聽政府講,唔好亂咁走。等疫情穩定咗,再返香港行山打卡,睇戲買衫,重拾返嗰份熱鬧嘅香港情懷。到時仲可以去尖沙咀天星碼頭吹下海風,影張自拍,等朋友羨慕死!總之依家呢,安份啲,留喺屋企先係最明智嘅選擇呀!
死刑呀
香港政府應該反制,出台灣旅遊警示
陳同佳點算
等埋PS6
都唔關事,一早已經唔俾佢去
達哥啲片引起?

石頭腳
又悔過書 拍片道歉
姐係向中國發出旅遊警示
咁台灣人去呢啲地方 旅遊保係咪唔受保?
多撚餘又響度打稻草人
台灣人去日本都好過黎香港啦
香港仲有咩吸引力會有人黎旅遊
其實咁樣算唔算台獨?究竟中共噏咗幾十年幾時先肯收出兵收復?
要啦, 達狗帶人台妹玩
兩日都爆左幾單野
唔算

果時covid都封關
亦唔比人黎香港

所以有依個先例
算係地區矛盾

中央統籌一下就ok ga
太out啦,而家台灣人泰國都唔去,免得銅鑼灣書店2.0
鬼叫你啱啱連缺席判刑都玩埋,唔使捉你拉你,都可判死刑
出兵打台灣未
吓,咁都唔打,仲要等多幾多年啊?已經up咗幾十年㗎啦喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞