2047地契大限|簡化地契續租草案獲三讀通過 議員稱可增投資者信心

48 回覆
3 Like 17 Dislike
2047地契大限|簡化地契續租草案獲三讀通過 議員稱可增投資者信心
其他地產新聞
撰文:余敏欽
發布時間:14小時前

"政府透過立法簡化地契續租,立法會今日正三讀通過《政府租契續期條例草案》。發展局局長甯漢豪指,若果日後,政府和社會認為要調整地契續期安排,應留待未來政府提出修訂。

按照草案,政府將以定期刊憲形式分批為地契續期,以處理2047年6月30日到期、約30萬個地段的地契。一般用途地契將自動續期50年,毋須額外補地價,取代以往政府與業權人以合約形式簽立新地契,將在7月5日生效。

負責條例草案委員會主席的商界立法會議員林健鋒說,今次立法有助穩定民生、增加投資者信心作用......"

https://ps.hket.com/article/3782352/2047%E5%9C%B0%E5%A5%91%E5%A4%A7%E9%99%90%EF%BD%9C%E7%B0%A1%E5%8C%96%E5%9C%B0%E5%A5%91%E7%BA%8C%E7%A7%9F%E8%8D%89%E6%A1%88%E7%8D%B2%E4%B8%89%E8%AE%80%E9%80%9A%E9%81%8E%20%20%E8%AD%B0%E5%93%A1%E7%A8%B1%E5%8F%AF%E5%A2%9E%E6%8A%95%E8%B3%87%E8%80%85%E4%BF%A1%E5%BF%83?mtc=60037

全靠陳雲老師
我都想睇吓呢啲所謂利好政策出晒台,個樓價都唔升嘅話仲點算

短期即時嘅政策,就係撤辣
長啲嘅,就係金管局開聲叫銀行響按揭上可以作出寬鬆處理
最長期嘅就係講緊2047年地契問題

如果短期中期長期政策出晒爐,個市都係冇大嘅反應,咁就真係無藥可救
淡友經常講既2047大限問題已解決了

以後佢地又少個唱淡藉口了
一般用途地契將自動續期50年,毋須額外補地價
咁銀行供款是咪可以改 23年 + 50年?
其實利好政策未出晒爐
政府至少還可做以下措施:
- 投資移民政策中的投資資產包括住宅物業
- 出租按揭成數和自住按揭成數睇齊
- 重推「勾地政策」
- 再次停建居屋
免費續完 再求期搵個名收你稅?
仲有強制買樓
停建公屋
免首期買樓
減印花稅
不過呢,如果涉及国安法,就可以唔洗理
但係基本法同特區政府會唔會傳續?
金翅發達了,樓市想唔爆升都難

政府點解要咁做?為咗繼續睇發展商面色?
其實香港政府好依賴土地/物業相關收入
私人樓價跌就會令土地價格以至政府收入跌
跌既原因根本唔係2047 大家都知
問咗中央集大大未先
撒辣 已代表政府必定唔會比樓市冧

政府大把招救市
撒辣前都係咁講
唔買就係唔買係因為冇錢
新界都收緊地稅啦有乜稀奇
冇錢呀點買呀
國安為重投資者有信心
一般用途地契將自動續期50年,毋須額外補地價,取代以往政府與業權人以合約形式簽立新地契,將在7月5日生效。

政府無水喎, 問過阿爺先好講啦
大好機會割韭菜都唔割, 有食唔食, 罪大惡極
每戶掠返三幾萬都好吖, 唔使警察哥哥咁辛苦出去抄牌都係得320一張
呢啲法案可以到時再改啦!到時又極速三讀通過
數學題,其實淨係去到2046當日,話要每一戶按照佢嘅物業市價總值攞3%出嚟做premium,已經肥過肥仔水
仲有MPF買樓
取消公務員宿舍
免審查無條件貸款
所有住宅必須高於原價賣出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞