鄧炳強:今年是虎門銷煙185周年 當年林則徐銷煙救國 為國家以至國際禁毒工作開創歷史

129 回覆
4 Like 159 Dislike
外族當自己人,有無讀書嫁
想我講乜
仲林則除,有冇讀清楚段歷史
由於清廷之煙禁忽嚴忽弛,又貿然採取禁錮英使與英商的強硬手段勒令繳出鴉片,觸及了英方的根本利益和外交底線,被視爲鴉片戰爭的導火索

林:自己鴉片自己種
林則徐係大清帝國要員
鄧局長係咪想煽動分裂國家
林則除燒東印度公司嘅鴉片係想自己種嚟賣,關禁煙咩事
即係要食國產毒品?
大清打嘅台灣就話自古以來嘅領土
大清割讓嘅香港都話自古以來嘅領土
大清割讓畀俄佬嘅154萬平方公里領土就話係清朝失嘅唔關中国事
又係墨水都無滴就衝出嚟鳩up當秘笈
支持
之後個結果係英國解放左香港
他曾於1833年建議在國內種鴉片以抗衡洋
想自己賺唔比你賺咋傻仔
仲話禁毒
即係強哥支持自己國家生產毒品?
元同金帳汗國又真係唔同既
咁點解鄧炳強老豆會由東莞主動走難黎香港去比英國統治
英國:我們堅決反對單邊主義和貿易保護主義。銷毀鴉片無助於解決問題,對別國的鴉片禁售也不利於滿清發展。英國發展對滿清和世界是重要機遇,我們看好滿清經濟發展前景,贊賞滿清近出台的擴大開放的重要舉措,願本著互利共贏的精神進一步加強英中務實合作。

英方願同各方一道支持多邊主義和自由貿易,維護多邊貿易體制國際規則制定的主渠道地位,英國將承擔與自身經濟發展水平和能力相符的責任義務,維護國家合法權益。
1991年5月,中共中央總書記江澤民訪問蘇聯,兩國領導人簽署了《中蘇國界東段協定》,確定成立兩國聯合勘界委員會,進行勘界工作。 2001年7月,第四次談判開始,一直持續到2004年。 2004年10月14日,俄羅斯總統普京訪華期間,中俄雙方在北京簽署了《中俄邊界東段補充協定》。

共產黨親自部署親自指揮割俾俄
https://youtu.be/SW0_wGVrwyo?si=3wXOEU-KjpMjG2yI
大家睇下而家強國歷史點打飛機
咪以為姓鄧就係原居民,同英國佬打過新界百日戰人地係老豆老母係用腳主動走黎要求英國政府統治自己架
如果滿清係自己國家,咁點解要辛亥革命?定係大清先係你嘅國家?
林則徐是愛國的…
他只銷外國優質煙,保留中國少力質煙…
鄧炳強思想成份不純, 應當要加強學習南泥灣精神
做乜教精佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞