法官陳仲衡舉例指,若他在7月1日前一年已計劃打劫銀行,但在7月1日當日才聯同他人打劫,是否不能考慮打劫當日前的意圖

23 回覆
1 Like 25 Dislike
https://news.now.com/home/local/player?newsId=565872
【Now新聞台】民主派顛覆政權案,戴耀廷等五名屬初選組織者的被告繼續求情。戴耀廷代表律師認為國安法生效後,戴耀廷已無擔當領導角色。法官陳仲衡就形容整個35+計劃串謀中,有35個白兵,要找出誰是黑武士。

戴耀廷、區諾軒、趙家賢、鍾錦麟和吳政亨,由囚車押送到西九龍裁判法院,另外三名被告譚凱邦、劉穎匡和鄒家成亦有在正庭旁聽。

代表戴耀廷的資深大律師黃繼明重申,法庭判刑時,不應考慮戴耀廷在國安法生效前的所為,否則就是變相令國安法有追溯力,而戴耀廷在初選後,亦無意參選或進行無差別否決。

法官陳仲衡對此提出質疑,舉例指,若他在7月1日前一年已計劃打劫銀行,但在7月1日當日才聯同他人打劫,法庭判刑時是否不能考慮打劫當日前的意圖。黃繼明回應指,打劫一直是非法,但初選計劃在國安法生效前是合法,兩者本質上不同。

陳仲衡又指,判詞已指出無差別否決財政預算案在國安法生效前,雖然並非刑事罪行,但已屬於不合法。黃繼明指,這些行為若在國安法前,沒有條文明文禁止就不是不合法。

黃繼明又強調,初選本身並非違法,違法的是之後企圖無差別否決預算案。陳仲衡反駁,整個串謀是透過獲取立法會過半議席,進行無差別否決,並以星球大戰作比喻,形容串謀中有35個白兵,現在是要找誰是黑武士。

法官陳慶偉明言,對辯方的論據極有保留,指不接受戴耀廷在國安法實施後,在串謀中沒有角色。

黃繼明澄清,他是指戴耀廷在國安法生效後沒有領導角色,強調戴耀廷7月16日在社交平台宣布「休息」,已是停止參與串謀,若其他參選人之後決定進入立法會無差別否決,都是他們自行決定,戴耀廷無法控制。
辯方律師似乎係同黨,建議國安嚴肅跟進
幾時對人嘅思想都有咁大溯及力?如果咁都得,我相信全世界所有男人都可以被告老強,有邊個男人冇性欲冇做愛嘅意圖?
個官好似仲有講到7月1號前唔犯法
係立左國安法先犯法

姐係你諗緊既野7月1號前唔犯法
男既出世有賓周就打算強姦 女既有閪就立志做雞
"戴耀廷在初選後,亦無意參選或進行無差別否決。"

叫人衝,自己鬆。
原來打劫係7月1日前唔犯法
辯方竟然想係法庭講邏輯…..
原來只要搵到一樣嘢prove你 唔鳩理你幾多年前都好 去"計劃"做某一件事 就可以考慮埋入去刑罰

幾時都話香港法律走在世界嘅尖端

咁我而家懷疑佢戴耀庭老母生佢嗰陣已經plan緊哩件事
更重要嘅係,法律按事實而非意圖做判斷
而家now 新聞用「顛覆政權案」而唔係用「初選案」嘅?
未來:留港撚係罪人,有無意圖都必入集中營
初選=打劫銀行
雖然並非刑事罪行,但已屬於不合法。
呢個係咩概念
薛丁格的香港法律?
香港已經進入左由治及興,以結果為目標,基本上大家都知國安case既結果會係點,只係睇個過程點行

我諗班法官一定覺得自己學識淵博,最了解法律,戴住假髮,行西方果套,得閒就引用外國案例,講下金句(咩黑武士之類),但其實比班無學識既人指住個鼻,我個法立左咁就係咁,你咪撚咁多嗲係度自行解釋唔好逼我出手解釋搞到你好柒

然後我又諗起算死草入面個法官點樣肉酸法,不過依家做緊既呢套算死草係無陳保怡最後比人拉既結局,同埋個鬼佬法官一早知哂內情咁解

腥港正式錄用的法官
如果有人喺7月1日前約朋友夜晚食飯,但期後政府宣布7月1日起禁堂食,條友已經犯法仲要係主謀
good dog
你國安法以前講好多港獨言論,你依家呢個人同當時嘅人指紋上係同一個人,所以根據陳官嘅講法,你都已經犯緊國安法
咁多如果,咁要証據做咩?
以前「打劫銀行」唔犯法喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞