見到有30歲以下年薪百萬個post

10 回覆
6 Like 24 Dislike
見到格離post有人好辛苦,我真係笑出聲。你知唔知,我有個朋友,細路仔時淨係得條底褲,依家靠自己一年賺幾千萬,生活無憂無慮。你呢啲抱怨簡直係笑死人。

講下我朋友每個月開支係點:

- 350,000租山頂豪宅,落街都要揸住法拉利
- 100,000 養老母,包晒私人護理、五星級療養院
- 50,000 交通,私人司機開勞斯萊斯,搭的士?笑死人
- 150,000 飲食,每餐都係米芝蓮三星廚師煮,材料由世界各地空運過來
- 80,000 身體保養,私人健身教練、頂級美容師、專業健康顧問,亞健康?發夢啦
- 200,000 社交及拍拖,環球遊、外國私人島嶼、super yacht
- 300,000 進修成本,學最新技術,頂級大師私人授課
- 50,000 保險,買晒所有你聽過冇聽過嘅保險
- 每個月儲到八百萬蚊左右,仲有大把投資回報

佢每日嘅生活係咩?返工?搞笑咩?佢根本唔撚需要返工,開咗幾間跨國公司,有專業經理團隊打理,自己就係周圍旅遊,參加高端活動,過住王室生活。你日日喊生活辛苦,你真係要檢討下自己。

再講下我自己,出身唔係咩豪門,但依家年收入都過百萬。工作忙係忙,但我開心,仲有時間陪家人朋友,生活多姿多彩。你日日喊生活辛苦,其實係你自己唔識管理,唔識享受。

所以,你話自己咁辛苦,係因為你唔識享受生活,唔識運用資源。睇下我朋友,細路時連飯都食唔飽,依家活得比你好唔知幾多倍。你就繼續自怨自艾啦,其他人早就搵到自己嘅出路,活得多姿多彩。人生唔係靠喊嚟過嘅,係靠自己努力同聰明去創造。你要係繼續咁樣過,等到老死都係咁。

你再睇下我自己,喺職場打拼多年,靠智慧同努力一步步爬上來。依家擁有嘅,唔單止係物質,更重要係自由。我每日都可以決定自己嘅生活,想做乜就做乜,唔需要被工作束縛。你仲喺度為咗幾萬蚊搞到咁辛苦,唔係你嘅問題,係你冇好好規劃自己嘅人生。

記住,世界上冇難事,只要你夠膽去挑戰,夠聰明去處理。你話辛苦,其實係你冇諗清楚自己真正想要咩。搵多啲錢固然重要,但點樣利用資源,點樣享受生活,更加重要。你要係唔改變,只會一輩子停喺度,睇住其他人越走越遠。
留名睇年薪幾百億版本
樓豬我幫你頂住 你快d走

請記住小弟今日幫過手
以後射住我ok?
點解你成段嘢都一浸大陸閪味?
Well, 最近上普通話堂,用得書面語多,英文夠用,反而想精進下普通話,所以有陣大陸味
作咁撚大堆廢話結果冇人睇
飲老麥檸檬茶啦
你陳述你個朋友點點點
其實有咩咁值得討論?
佢個人生係佢過嘅
佢經歷幾多你都旁觀者角度
你都無辦法100%去講到佢挨出嚟個種感覺
所以你攞你朋友嚟打飛機
到底為咗啲乜?

唔係針對你而咁講
因為之前有個傻閪
又好中意講佢親戚做挨出頭banker
個個post都吹佢親戚點點點
子非朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞