我想問石硤尾果個大樓盤點解叫自己做長沙灣?咁住石硤尾班公屋仔係咪可以話自己住緊長沙灣?

25 回覆
7 Like 1 Dislike
石硤尾好撚失禮咩依家?
叫好過深水埗少少咁囉
其實長沙灣係毫宅區,點解咁多新樓要冒充長沙灣

太子都話自己長沙灣
明明太子正過佢啦
太子唔係話自己太子道西附近 或者 九龍塘
邏輯問題,明明係石硤尾,長乜撚沙灣?
乜都老翻,連樓盤地點都老翻
賣樓邏輯=/=正常邏輯

石硤尾=長沙灣
深水埗=南昌
土瓜灣=何文田
有冇石硤尾公屋仔講兩句?
長沙灣都豪宅區
咪係囉,做乜鳩石硤尾要冒牌冒牌長沙灣啊啦?
長沙灣 平民版山寨long island
大圍係香港正中心
將軍澳係九龍東
由四小龍到南昌奧運九龍站都叫自己西九

網名黎啫
以為打仗割地
長沙灣入侵石硤尾
睇下最後邊個统一九龍區
認真答,因為有條例規管區域。

來源: https://www.facebook.com/share/p/t1jG6fCSsdP6JUjK/?

恒基巴域街Belgravia Place點解係長沙灣區 唔係石硤尾同深水埗咩?🤔

發展商推售新盤,均要列明項目所在區域,但一個咁簡單嘅資料,不時都會引起市民大眾困惑甚至爭拗!例如恒基地產近日推出市場的九龍巴域街1號項目Belgravia Place,位置上明明接近石硤尾港鐵站,亦有不少人認為該區屬於深水埗,但偏偏發展商就話佢喺長沙灣區,咁究竟點解先?

其實自2013年4月29日一手住宅物業銷售條例生效後,發展商推售新盤時必須根據條例要求去製作樓書、價單及銷售安排等,各項有關樓盤的資料,亦必須依例列明。根據一手住宅物業銷售條例,規定發展項目的區域資料必須根據《城市規劃條例》(第131章)擬備的分區計劃大綱圖或發展審批地區圖,或憑藉《市區重建局條例》(第563章)第25(7)條)而被當作是由城市規劃委員會為施行《城市規劃條例》(第131章)擬備的草圖圖則。售樓說明書內述明該發展項目的所屬區域,不是指區議會分區,亦不是指校網的區域。

正因為分區計劃大綱圖是沒有深水埗分區,由荔枝角、長沙以至深水埗一帶都屬於長沙灣分區計劃大綱圖之內,故此發展商必須根據條例將項目區域列為長沙灣區,並非刻意胡亂將項目分區。

同時,為了讓買家清楚樓盤實際所在位置,條例亦要求發展商必須於樓書展示項目的位置圖、鳥瞰照片及分區計劃大綱圖或發展審批地區圖等資料。

#新盤 #區域 #一手住宅物業銷售條例 #長沙灣 #BelgraviaPlace #深水埗 #石硤尾 #恒基 #樓行睇盤
呢個正路,但只答咗一半。個區同街號個地址可以唔同,所以唔一定要兩個寫晒一樣。
如果將軍澳係九龍東
深井就係九龍西
長沙灣好威咩?
貝沙灣啲fd
長沙D frd 就有佢份
我住牛頭角下邨都同人講係觀塘人
將軍澳酒店真係叫自己做九龍東
石硤尾啲公屋仔都笑鳩緊個盤學人叫長沙灣
是旦啦, 執著呢d 為咩.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞