政府今年首季賣地收入不足2億元 按年大跌接近9成!

19 回覆
18 Like 0 Dislike
https://ps.hket.com/article/3781923/%E6%9C%AC%E8%B2%A1%E5%B9%B4%E9%A6%96%E5%AD%A3%E5%9C%B0%E5%83%B9%E6%94%B6%E5%85%A5%E4%B8%8D%E8%B6%B3%E5%85%A9%E5%84%84%E5%85%83%20%E6%8C%89%E5%B9%B4%E5%A4%A7%E6%B8%9B9%E6%88%90?mtc=20023
本財年首季地價收入不足兩億元 按年大減9成
其他地產新聞
發布時間:10小時前

受暫停推地等因素影響,今年度首季地價收入不足2億元,按年下跌9成。有測量師認為,賣地表仍有啟德、赤柱多幅貴重地皮,政府可全速加快推地,提升賣地收入。

截至昨日(6月25日),按照地政總署資料,以政府批地及簽訂補地價協議日期計算,2024/25財政年度首季(4月至6月)合計錄得約1.9億元的地價收入,包括逾1億元的補地價及約8,200萬元的賣地收入,相較去年同期錄得約13.7億元,按年減少接近9成。

若果比較今年初財政預算案,預測全年地價收入為330億元,以今年度首季度約1.9億元地價收入計算,比例不足1%。主要原因是政府在對上季(1月至3月),暫停推出住宅及商業地,導致今季只批出一幅電動車充電站地皮,加上整體補地價不算活躍,整體地價收入較去年明顯減少。(節錄)
點攪呀 超哥
你咁有計 一定有辦法嘅
供應少

又升
又話減咗辣
樓市會大陽春
塊地太硬啫 唔代表啲咩嘅
又有新問題要解決
咁多壞消息,香港重唔發??
唔夠比新project 顧問費
靠放債就夠玩啦 駛鬼賣地
2億 淨係早排Arup被人呃都跌左呢條數啦
未發力姐
等埋王子就發啦
1日解決1個,等等排隊啦
加價加到100億
好快就收得返
好似溝女咁 吸引就…
本身大developer 大把地響手
要先重量,再重質
仲有3千億燒賣魚蛋未賣信政府唔怕
咁多平價二手樓,俾你係發展商都唔買地啦!
好多發展商之前高價囤積土地真係喊都冇謂
賣唔出咪自己起樓做大灣區第一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞