35+顛覆案│指稱組織者完成求情 區諾軒鍾錦麟求情望減刑一半 趙家賢按「超級金手指」案例祈減刑四成至五成半

43 回覆
1 Like 14 Dislike
講姐唔通區唔返去全部人無罪咩
做法會唔同
又未必咁多人入到
但佢份咁鉅細無遺嘅供辭都真係
屌佢老母咁就咪撚返嚟篤啦,自己明明仲有自由,為咗未來可以返香港篤鳩其他人分分鐘坐一世
龍門條線都任擺
點會入唔到咪玩
初選呢樣野 任你本身點諗都唔會變顛覆政權
中間啲細節重要咩
若我們身處習近平的處境,自己會不會去做.......
咁有佢做證人,控方就梗係慳水慳力啦
咁無佢做證人嘅話,警方就會繼續搵其他證據㗎啦
這是正常錄用的手足嗎?
這是正式錄用的手足嗎?
減幾多%已經唔係重點,最後係要睇法官覺得佢嘅參與程度有幾高,最低刑期係幾長
假設判5年,減刑9成,只需判半年,但係法官裁定最低刑期係5年,埋單都要判返5年
就算服刑期間行為良好,國安法案件,在特別情況下,不一定獲得1/3減刑
在最壞情況下,堅靶可以坐足5年
當然,這只是理論上的假設情況,實際上,咁大型嘅國安法案件,係無乜先例可以參考,所以都好難怪嗰位大狀
國安法33條寫左篤灰會有額外減刑,區軒首要分子一定係十年起跳,認罪果三分一對佢係無用,但幾個法官都話佢作供好有價值,咪可以係十年個基礎上減三分一或者一半囉。
做從犯證人嘅額外減刑,係咪可以凌駕最低刑期?
這方面好似未有案例?
如果有爭拗,可能又要拗到終審法院才會有定案
成班食屎狗
出返嚟幫十一哥手啦,又一條好漢
正常錄用既你老母呀臭閪蚑那賤蛆

呂世瑜案判詞已經講左,有興趣自己睇下。
呢個好笑。又悲哀。 唉
除非案件符合《國安法》 第 33 條訂明的 3 種減刑情況,包括自動放棄犯罪、自動投案、揭發他人犯罪行為,法庭才可考慮減刑至跌出刑期下限。

門檻其實相當高
如何才叫做符合?都要法庭作出清晰的指引
自動放棄犯罪?
區已經犯咗罪,無放棄
自動投案?
區是被通緝後,才回港自首。
係咪要在警方揭發案件前已經自首,才算是自動投案?
揭發他人犯罪行為?
區是在回港自首後,才轉做從犯證人。
其他被告人的罪行,控方已經知悉,咁算唔算揭發?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞