30年每月供兩萬蚊都好貴,正常月供一萬先至合理

72 回覆
120 Like 13 Dislike
正常用供5K-6K先合理
人工一年加一萬,過幾年又可以供多一間
高層好鳩危險架
上年公司有同事咪就係好鳩地地比人雞鳩左
唔係話佢搵唔番
搵唔搵到咁多成問題
未補價舊居屋有大量兩房二百萬放盤 首期廿萬 月供一萬 真正供平過租 冇得輸
連登仔平時鳩吹fg 50k 做多幾年輕鬆70 80k
點知供樓/租樓20k 都牙痛咁聲

同埋其實你唔買走去租 中年失業一樣要訓街
租樓40年後繼續交租
租租朝早比老闆炒,下晝房署就派人黎帶佢揀樓
九十年代五年供完樓
都有錢賺嘅

最大好處係租租幫佢供緊樓
依家就話息高可以賺下,以後呢?

買樓都係一種投資,當然佢可能會輸啦

但唔係個個好似你咁投資專家呀嘛,可以靈活運用資金賺錢
你覺得啫,我覺得每個月供1000先合理,根本呢個世界就要人人都住得起大屋先公平。
澳洲加拿大啲樓價已經就黎追到香港
當你真係供一萬
多出黎果一萬又咪駛埋,你估真係儲到咩
其實5萬都無就唔好諗買樓啦…
儲嘅話冇得住囉
計埋差餉地租管理費維修, 你應該倒貼緊
利申苦主
Mortgage Link夠有突,仲夠cover埋停車場月租
仲以為你會等到業主倒貼350萬俾你求你要咗層樓佢
不過就算凱旋門跌到落350萬你就會嫌單位細得滯唔夠住,都係等佢再跌下先㗎啦
沙田穗禾苑做緊300頭差唔多500呎
依家每月供緊三萬蚊, 真係有啲辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞