廣東人唔食辣算唔算異類?

14 回覆
4 Like 36 Dislike
喺其他中國南方省份,例如湖南、四川食辣嘢,東南亞國家例如泰國、越南、馬拉都食辣嘢,就算係鄰近嘅廣西都食酸辣嘢。周邊地區都食辣嘢,唯獨是廣東係唔食辣。好似一張白紙穿咗個窿咁,廣東人唔食辣算唔算異類?

所以廣東冇乜靚女
食辣嘅地方比較落後,你留意下
日本、廣東、上海嘅比較發達地區好少食辣
食辣通常係因為要掩蓋本身食材難食
廣東追求鮮味 食物甜味 呢d先係食物 太辣會掩蓋左食物本身既味道
麻辣乜乜乜
天氣咁濕熱仲食辣咪自殺,二來廣東水土唔適合種辣椒
水煮魚其實係遮坑渠魚果陣泥臭味
麻辣串燒係令你食唔出係老鼠肉
酸辣米線係因為要遮米線果陣人造塑膠味
麻辣雞煲就真係幾好食既,多數用古咕固斬件整
白種人:
https://m.thepaper.cn/kuaibao_detail.jsp?contid=3596538

康熙六十年(1721年)編成的《思州府志》載“海椒,俗名辣火,土苗用以代鹽”。

這是辣椒最早用於食用的記載,在全國的方誌中,只有康熙十年(1671年)的浙江《山陰縣誌》和康熙二十三年(1684 年)的湖南《邵陽縣誌》中提及辣椒,且比貴州的《思州府志》要早,但是這兩處記載皆未言明辣椒可以食用,因此中國現存最早的食用辣椒記載,即是《思州府志》。這段記載中還提到兩個非常重要的信息,一是辣椒的食用是“代鹽”的無奈之舉;二是食用辣椒是從土民和苗民中首先流行起來的。

康熙年間田雯《黔書》捲上:“當其(鹽)匱也。代之以狗椒。椒之性辛,辛以代鹹,只逛夫舌耳,非正味也”(此處“狗椒”即辣椒)。

這裏補充說明了辣椒食用的背景是缺乏食鹽。

廣東人近水多新鮮野食,係唔會無啦啦走去食辣椒
印象中天寒地凍既地方特別鍾意食辣
我理解既越南野唔算好辣
泰國,馬拉應該係受印度香料文化影響?
越南有幾多嘢辣?
辣椒是500年前由美洲傳入亞洲
500年前只用花椒八角
所謂麻辣菜色都只有幾百年歷史
分分鐘冇幾百年咁耐
https://m.thepaper.cn/kuaibao_detail.jsp?contid=3596538
「辣椒在進入中國後很長一段時間裏並不被當時的國人當成一種食物」

中國人大量食辣係呢幾十年之間嘅事

題外話,上文提到果本《中國食辣史》我都有睇
最好笑係響我睇到一半爆左單咁嘅野出黎

https://news.ltn.com.tw/news/life/breakingnews/3834764
人類學博士曹雨的著作《激辣中國》,討論了辣椒在中國的傳播史與吃辣文化演變,近來由麥田出版社在台灣出版,孰料,作者赫然發現書中所有的「大陸」都被換成「中國」,使得行文當中出現「哥倫布發現新中國」的大烏龍,不禁在臉書痛斥出版方根本沒有職業操守,麥田對此已發表道歉聲明。

曹雨臉書指出,他書中各處的「大陸」一詞是指continent,完全沒有用來指涉「中國」,因為這樣很不嚴謹。然而,包括「哥倫布發現新大陸」、「歐亞大陸」、「南亞次大陸」等正常用語,在交由麥田出版後卻變成「哥倫布發現新中國」、「歐亞中國」、「南亞次中國」等貽笑大方的詞句。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞