[桌球]瞄波有重影問題

21 回覆
1 Like 0 Dislike
先講我隻眼
最近半年近視深咗100度左右
而家左眼近視250度,右眼近視275度
散光25度,平時打桌球嘅時候會戴con
最近去咗理大驗眼check咗冇眼疾

以前打波睇嘢好sharp,9成打中瞄點,而家睇嘢cue tip就會有影,一落枱就唔知自己支cue指向邊。(如圖)

瞄半枱波冇咁嚴重,一瞄遠/近枱波就會偏離得好緊要,試咗唔係慣用眼嘅問題,因為我單起邊隻眼都唔係指緊白波中間。

眯起隻眼就會瞄得好少少,但都唔係之前咁準,同埋長期眯眼好攰同好傷。

之前冇呢個問題,而家打得耐出cue穩咗反而瞄唔到波入球率低咗,好沮喪,有冇師兄有類似問題係解決到,唔想放棄桌球

同埋想做smile都唔得,隻眼未穩定
而家廿零歲

其實你有影 都係左右兩個影
你練下跟左/右邊 其中一個影去打咪得
似係斜視
理大驗眼冇問題唔代表你對眼冇問題。
有可能兩隻眼個軸唔同(物理問題:令你唔能夠同時集中望實同一點)
驗眼又驗唔到個腦 (神經問題: 腦部如何把光線轉化成一個清昕映像)

利申:9up
但兩個影都唔係指白波中間
漏咗講
我兩邊眼壓都30幾 偏高
唔知關唔關事
check咗軸一樣
但眼壓幾高下(3x)唔知關唔關事
樓上ching講得啱, 好大機會係斜視。

你試下望住同一件物件(1米距離左右), 再分別用左眼同右眼睇佢(例如先用左手遮住左眼, 右手遮住右眼)如果位置有明顯差別, 應該係有斜視。
咁打兩個影中間咪得
眼壓高只會提高青光眼機會;
係咪內斜視, 搵個眼科E生check check。

題外話: 今天理大, 已經比人賣左幾次, 同poly U已經冇關係。

如果唔想睇眼科E生, 建議可以約Poly U [V先生]check多次, 幾細心(好似收費8舊)。
另外可以順手自己google amsler grid check下
你自己搵左係單眼重影, 定雙眼重影先
即係合埋其中一隻眼, 重影會唔會冇左先
好似單眼會冇
單眼冇重影, 雙眼重影大可能係雙眼視覺問題, 要去check 雙眼視覺先知, check 眼位,斜視之類
btw, 你眼壓高有冇睇醫生
內斜視係咪照鏡就睇到,定就咁都睇到嗰啲係好嚴重
雙眼視覺會後天有偏差?btw約咗今個月做青光眼檢查了
呢個係之前3月理大驗的
輕微未必留意到, 我都係幾十碎先俾個視光師發現。
但已經會影響視力, 我細個藍球,桌球都玩唔掂可能係呢個原因。
係咪就係瞳距嗰1mm
我偶然瞓醒有一分鐘雙眼分開2個唔同影像,電話都睇唔清; 要過一陣先變番一個影像, 我覺得係個腦需要時間協調。
試下用一隻手指睇下自己去到咩位開始有影像偏差
類似鬥雞眼咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞