海港城人氣餐廳晚市極冷清? 港男PO相唏噓 網民咁睇:唔好賴北上

209 回覆
102 Like 7 Dislike
以前放題大邊爐真係930都好多人排隊
而家630變返以前咁,但930嗰啲就冇咩人
通宵小巴有啲線都唔開了

btw9點後真係開始難搵嘢食
真係過半數都準備收工
唔知係你純粹想呃自己定真係無知,你試吓今個禮拜,禮拜六去羅湖關口朝早企到夜晚,禮拜日去落馬洲,睇吓全日有幾多人上大陸
證明依家遊客都冇
根本關北上咩事

食開街坊小店晚市冇咗四成生意

老闆話二、三成熟客走咗
一成已經習慣返屋企食

比盡你咪5%人出咗去
仲有七百萬人喺香港喎
呢個就係重點 根本無計可施
所以永遠講成北上潮
黃人成日話FACT CHECK 屌人假新聞
但岩自己心水既就照單全收 滿足佢地既牽強附會
HK01 東方新聞呢啲 佢地之前日屌夜屌作新聞既傳媒都照殺
周日(6月23日)晚上9時30分
真, 有次陪屋企人上去
你有精神上去都還好, 落黎本身攰,又迫,全程又要企, 成粒鐘先返到屋企
話食野平, 但完全無視上落時間同車錢
平既係豪食, 好似香港6,7百蚊上面3,4百蚊, 咪抵
但d on9 又係食返幾十蚊野, 平十幾廿蚊當執到寶咁
好撚貴,嘢又唔係特別好食
佢哋真係有能力去分析個問題
香港就唔會搞到宜家咁
咩都用疫情北上去解釋所有問題
呃d傻藍就得
中港城仲撚慘
海港城啲消費水平 如果唔係搵10萬以上都唔會去
Lunch就頂得住?
我就返屋企煮個烏冬
煎隻蛋 + 烚幾塊牛肉 + 幾條菜

出去食好少少
成舊水又唔捨得食
屋企樓下又冇兩餸飯
其實成有班人鬧飲食業應檢討自身問題,「如果好食,間餐廳仍然會爆,平時食開嗰幾間依然要等位」、「唔好賴香港人返大陸,食物嘅質素,服務嘅態度同埋價錢係成正比嘅」;也有網民認為是香港人生活習慣改變所致,「正常啦,9點鐘都冇乜人出街,而家啲人係唔出夜街」、「而家9:30大部份地方都收啦」。
真係覺得佢地有D on 撚99,睇野太片面,
佢地究竟明唔明而家香港既問題唔係做返好食D,服務好返D就解決到
而家香港係同緊深圳呢D第三世界物價競爭緊,
人地3000蚊請一個人,香港講緊萬8蚊一個人,香港請一個人服務你
等於上面請6個人服侍你, 食材又唔洗講,廚師人工又平幾倍。
點睇香港都無得同上面鬥。
所以愈來愈少人起香港消費,個餅愈來愈細,內部競爭愈來愈大,
唔係單單做返好食D,服務好返D就解決到。
無得賴架,香港成個市場夕陽緊,
兩樣嘢嚟
間嘢本身係呢個時間收工
拎嚟講有乜意思
你唔識自己上網睇數據?? 要企係現場睇??

政府數據寫明每個星期大約35萬左右人次北上
如果是長假就多小小, 約40萬人
會睇數據嘅就唔會有呢d誤會啦,要連登仔信政府數據不如叫佢哋出街呼吸吓新鮮空氣好過,你叫班有政治解鎖嘅人睇政府數據唔屈你毛都偷笑
香港食少餐 上深圳食一日
關咩事....
香港出街食飯要預人頭300
禮拜六日上深圳食先 300-400一家人.
比我都唔想係香港消費啦.

早幾日係深水埗食飯.
book咗7點.
我早咗10分鐘到. 諗住去坐下cool down下先.
點知佢同我講話入咗起計90分鐘.
但我想講...你依家先得兩張枱有人坐.
份量又少. 都5個人都食咗1300蚊.
其實以前都係咁多人返
以前嘅尖沙咀九點半點會少人呢
一單還一單
間嘢係9點幾收喎
人地收工時間先嚟影然後話冇客好make sense?
仲有幾年前無咁多外賣平台呢
而家多左好多人叫外賣啦你見啲車手周圍飛
以前無得揀就樓下焗食你姐
而家我㩒過制隔離區既都食到
自然就汰弱留強架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞