【簡易說明】香港註冊專業工程師(RPE)註冊制度

97 回覆
4 Like 49 Dislike
Scheme A 個point 真係好撚好笑
獲取MHKIE時的平均年資為12.6年至14.4年不等,這些人大部分都曾接受Scheme A培訓。換言之,大多數機電界別的工程師獲取MHKIE時的年資都遠多於6年,所以以Scheme A培訓提早獲得MHKIE的說法實在難以成立

https://elvissharing.blogspot.com/2024/05/hkie-scheme-a.html

Scheme A冇撚用嘅
冇scheme A可能仲耐
冇scheme A可能要14年以上

但開個窗跳落去,18年後又一條好漢
唔會唔行 scheme啦
條友係到9吹, 根本佢乜撚都冇做過, 夾硬介倉就樓梯都想唔洗做SPS, SES, 佢成日做
冇SCHEME A 係十年, 有SCHEME A 都係十年, 圍爐撚就係玩9到你十年為止,仲要睇下你係咪7頭同識唔識人, 樣77的話, 廿年

全世界得香港同新加坡咁撚閪
有左CEng一年就可以申請做RPE??
新加坡係點
係,但見你skip左MHKIE,ERB都會捉你食全餐,再撚多兩錢重,因為都係同一班人坐board

- 對於打算C+1後繞開MHKIE(BSS/MCL/ELL)直接報R.P.E.嘅人,近期係一律full set 翻閹(等於重新考一次MHKIE,Report+面試+CPD+即場寫Essay全包宴)兼無論考生表現如何,都係直接肥佬[5];同埋呢條路幾乎係冇任何上訴機制。
Source: https://elvissharing.blogspot.com/2024/05/hkie-rra.html
同香港一樣, 假rra, rra 叫你考筆試, 再加interview, interview 又俾班友圍爐撚你狗
估唔到星加坡都係咁,天下黑鮑一樣黑
friend咪唔使
圾佬都公平過hk, 起碼你都叫考完個真係一份卷的筆試夠分先送到, 同埋人地係全部要考

香港真係CL 咁就送, 其他後生男人就撚!!!
CEng+RPE而家考AS/AP/RSE,BD已經唔俾咁玩。全部一律都要見到MHKIE
好撚離譜

班鹹濕廢老見女就色迷心竅,然後包裝成工程陽盛陰衰要平衡下,所以咪搞埋啲women engineer / CL假資料送牌,然後擋啲麻甩仔入HKIE,咁咪達到佢地想要嘅男女平衡囉

不過有RPE, 要補返個MHKIE都唔難嘅
邊個講Scheme A 係幫你考牌既
Scheme A 不嬲係幫公司攞資助請廉價奴隸
有料唔會禁得住
好心你唔好為死撑HKIE 而污名化啲俾HKIE 打壓啲人無料
事實就係咁
有閪無uncle support 都風生水起到WO, 又點計先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞