30年老店金來越南粉生意差求頂手 月租1萬2千頂手費28萬

128 回覆
8 Like 60 Dislike
近期,香港店舖不時傳出結業的消息,有網民則在FB群組「全港店舖消息(開張/執笠)關注組」放盤,指位於葵興的「金來越南粉」因生意不景而想找人頂手,意外引起網民熱烈討論。

30年老店生意不景 開28萬頂手費

網民在「全港店舖消息(開張/執笠)關注組」透露放盤,指位於葵興的「金來越南粉」因生意不景而想找人頂手,這間有30年歷史的老店,由70歲的老闆倪生經營,因年事已高且多病,加上生意不景,希望能找到接班人。店舖面積為500平方呎,月租僅需HK$12,000,而轉讓費用為28萬,包括大牌連頂手費。

網民留言:租金超值

對於事件網民有不同的意見,有不少網民直指租金超平很划算「女業主收佢5000租,接手租客要加至12000,隔離店面積仲細要2萬租,但都係超值租金」、「5百呎12000都係好平」,不過也有不少網民認為28萬頂手費太貴「28萬,定價太進取吧,咁殘唔裝修過都唔得了」、「28萬佢畀就真,成間舖都要重新裝修過,仲要咁多年廚房嘅污漬,分分鐘講到都三四萬清潔」、「呢個位好難回本喎,個商場又舊廁所又差,去個一次都難忘」。

網民可惜老店質素變差 因1理由不再花顧

有不少網民對於老店近年質素下降感到可惜,「識老細成三十年,最初喺深水埗,我搬去德昌,佢之後又搬去。最初真係幾好食,但早幾年再食已經好唔掂,衛生好差。希望老細退休後享下福啦,仔女都大個了。」也有網民指出衛生問題嚴重:「呢間野啲老鼠多到」、「試過食,門口啲招紙有幾隻曱甴探頭出嚟,枱都有隻行緊」,因此已不再光顧。
好生意呀
執1間開番1.6 間㗎
28萬頂手費食撚左屎
執10間開番16間
咁希望執多啲
依間唔係之MM定米紙訪問佢話個舖主好平租俾佢好多年冇加租個間?
如果係 佢都做唔住邊有人做得住
汰弱留強啫
頂左手邊個擔保唔會加租 殘到咁仲要28萬
月租5000都投降唔玩
家陣直頭萬2喎

D野舊到要全換,28萬係買大牌,但好奇大牌值唔值28萬🤔
生意好就即加
有冇人細個食過深水埗個間,係欽州街惠康樓下,個陣係幾正
又殘又舊
開完再執
係,老業主講過佢一日仲租,就會用相宜價錢比佢
個女都聽老豆講,堅持比便宜租佢。
我自己都有去食過,偏酸湯底,淡淡牛骨味,無味精。
但衛生真係唔好
咁嘅舖位HK$12,000叫平
香港人真係好有錢
殘到要大改
做得街坊生意,只會流失,唔會大增長
衛生唔好已經難搞
求5萬算啦
間舖仲要咁up dup
你話間舖裝修得靚靚仔仔都算
譚仔 28萬頂手費
我就即刻頂
28萬係佢俾?
越執越旺
佢俾埋裝修費差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞