我發現我老公有好保守嘅信念後,提出離婚,我係唔係個仆街?

64 回覆
29 Like 250 Dislike
我(26歲女)同老公(27歲男)結婚兩年啦。我哋嘅關係有起有落,但最近我發現咗一啲嘢,令我覺得好震驚。

我一直都係一個開放思想同埋好自由主義嘅人;我喺無家可歸者嘅庇護所做義工,亦喺一間專門處理青少年心理健康中心工作。但我老公,一開始就扮得同我差唔多咁開明。我哋相愛,結咗婚,而我一直係主要搵錢養家,而佢就追求各種事業興趣,但全部都唔係好成功,而家仲係無工開。

問題開始於我無意中發現佢喺網上嘅活動,揭示咗佢喺社會同政治問題上持有非常保守嘅觀點。呢啲觀點佢以前從來無表露過,當我問佢時,佢承認佢故意隱瞞,因為佢知道我嘅進步價值觀對我幾重要。我問佢點解會發佈「女人應該留喺屋企」嘅貼文,問佢覺得我係咪應該做家庭主婦。佢話係,佢覺得我應該做家庭主婦。

呢個發現真係令我好難受。唔單止係因為我哋嘅信念唔同,而係佢將呢個咁基本嘅自我隱瞞咗。我覺得我根本唔識佢,而家好難接受我以為嫁咗嘅人同現實中嘅佢係兩個人。尤其係佢呢種觀點根本唔現實,因為佢連工都冇。

我一直都相信開誠佈公同埋誠實係關係嘅基礎,而家我覺得被背叛咗。呢件事唔單止關於政治,而係信任同尊重。我一直都係養家嘅人,雖然我唔介意,但佢喺咁重要嘅事上誤導我就唔係咁簡單。我今日已經遞咗離婚紙俾佢。

佢大發雷霆,鬧我話我走得咁冇人性,仲話我係賤人,因為我承諾過會同佢一齊,無論窮定富,無論好時定壞時。我其實都有啲內疚要咁樣離開佢,但我真係無法同一個咁睇女人嘅人一齊。

我係咪真係個仆街?
正如日日上連登話女人係雞嘅
都係痴老母住
靠老母幫佢洗衫煮飯嘅裙腳仔
成世人淨係識得一個女人
點會唔以為女人就係負責洗衫煮飯
離婚就係因為一個Post?

我成日都開啲9唔搭8嘅Post,離10次都唔夠
同異性戀信念相左係好正常
善用起底功能
討論區開個post 要上升到理念

討論區係永遠唔會知道開Post 果條友真身係咩理念
現實搵佢對質佢都認咗
唔通我要體諒佢誠實?😅
Pull, get out
咁唔使開post, 你都有方向
假膠又作文?
屌你直接抄reddit post
波台咁多假膠,啲文清一色都一樣
真小妹又係「進步」思想
就借個閪嚟屌下duck5duck?
師兄
你勁醒目
先唔講理念,主要搵錢係條女,然後條友認為條女應該留喺屋企,咁邊個搵食?
如果老婆睇我連登d留言,我應該死十次都唔夠找數上網將無人知既一面無限擴張是常識吧,咁都當認真
大把人精神分裂啦..
做一套,講一套。

最重要您地生活/日常,相處可唔可以 ?
樓主做乜玩分身?
https://lih.kg/3724920
咪就係,呢位女士想同老公分開嘅原因唔係留言,係個老公廢冇收入,如果老公每月搵廿萬,咁上thisav missav hanime1留言係完全冇問題
佢之舊話自己開明,一個人唔係一個理念。
咩民主自由女權呢D尾國佬野都好信
庇護所做義工 +5分
青少年心理健康中心工作 +5分
社會同政治問題取態 +50分

屌男人 -30分
提出離婚 -30分

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞