C朗無私助攻創傳奇 榮登歐國盃歷史助攻王

13 回覆
14 Like 9 Dislike
C朗拿度再創歐國盃傳奇!葡萄牙周日(23日)凌晨3比0大勝土耳其,C朗雖然冇份入波,但佢下半場單刀情況下交出無私助攻幫球隊鎖定勝局,呢次助攻亦係佢歷來第8個歐國盃助攻,榮登歷史助攻王寶座,C朗同時亦係歐國盃史上最多入波球員,包攬兩大紀錄。

C朗今屆紀錄性第6次出戰歐國盃決賽周,之前累積14個入球係史上「士哥王」,今屆頭2輪佢都冇波入,但C朗並唔急於開齋,下半場早段一次進攻,C朗單刀情況下都唔射,選擇橫傳畀位置更靚嘅般奴費南迪斯射入空門,無私表現獲得大讚。

般奴費南迪斯賽後表示:「個個球員都想入波,但入波唔係最重要,C朗係葡萄牙最佳射手,但佢喺有機會入波情況下傳畀我,證明我哋都覺得球隊贏波比入波更重要。」領隊馬天尼斯亦同意:「偉大嘅舉動,呢段片要畀葡萄牙同世界上每個年輕球員睇,展示出球隊先係最重要嘅事。」

C朗嘅無私助攻一樣令佢名留青史,呢個係佢歷來歐國盃第8次助攻,追平捷克名將普波斯基紀錄,成為歐國盃史上助攻王。C朗同時仲係歐國盃歷史入波王(14球),亦係歐聯史上入波王(140球)同助攻王(42球),歐洲所有榮耀盡歸C朗。

歐國盃歷史助攻榜

1 C朗拿度(葡萄牙) 8次

1 普波斯基(捷克) 8次

2 法比加斯(西班牙) 5次

2 舒韋恩史迪加(德國) 5次

2 洛賓(荷蘭) 5次

2 費高(葡萄牙) 5次

2 夏薩特(比利時) 5次

2 碧咸(英格蘭) 5次
踢到60歲
應該會同比比踢埋26年世界盃
如果係梅西 肯定獨食自己踢
原來想破紀錄
咁算唔算無私
唔交波=獨食
交波=想破紀錄

連登仔贏L 曬
如果無C朗,葡萄牙根本唔識攻

琴晚C朗carry全場,3球都係靠佢
我諗全世界都無諗到佢會傳
算唔算證明左世界盃真係高一班
強如C朗係世盃淘汰賽努力左5屆都仲係0g0a
唔好講真話啦
仲有老左無埋鬥心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞