冇5科又揀咗ive基礎文憑係咪讀唔到護士溝女

49 回覆
4 Like 16 Dislike
只可以講ive hd係包升

如果將來要見政府工 就算拎埋degree 都仲要dse中英文合格
如果讀自資院校既基礎文憑 係連政府工都考唔到
所以基礎文憑黎講 讀ive包dse 5條2係最穩陣

呢樣野真係好多人唔知
但想做政府工,5條2唔多夠,好似你咁講拎埋degree嘅,仲想做5條2嘅工咩?我明你想提得IVE先等於5科合格,但真心唔覺升學方面有咩優勢,讀邊間FD都會因為讀得柒而升唔到學啦,再升上去asso又包入U咩
ive有入u神科cee
原來佢出名係騙子
https://lihkg.com/thread/3419018/page/1
係政府要求degree level既工 係要同時有dse中英文合格
如果你讀自資院校既基礎文憑就冇資格了
笑鳩死
咖啡sir,拎完degree做個EO,中英文都要level 5呀,要個level 2嚟拓?就算唔合格,考政府份語文卷就得啦
個個都想dse 30分啦 JRE/CRE都仲要再考
拎住5條2 點都好過冇 起碼有得讀書先

唔信就隨便Google下
ive/自資院校有冇寫基礎文憑畢業=dse5條2
完全信呀,基礎文憑入面得ive嘅DFS=5科2
Space直頭寫明冇5科2
但仲有DAE囉
你隻仆街冇害人啦
屌你老母,自修一年考DSE 點止五條2,慳返讀你啲垃圾課程學費
個個自修唔通個個都想自修咩
自資院校基礎文憑連5條2都冇咁叫咩好
仲要貴兩萬幾
你見到太空基礎文憑寫明冇dse5條2得就啦
你錢多咪讀毅進DAE囉
我就建議你唔好再踩DAE
DAE就教育局帶頭成立嘅
提升學員的知識、發展及培育不同技能和養成良好的品德和態度,讓畢業學員從全人發展中為社會帶來正面影響

因住國安上門
不如咁講
如果dse無5條2
去讀ive fd+hd(是但一科)
再去報讀護士得唔得
EN最低要求5條2包中英數
RN最低要求係33222
咁佢講ive 包5條2
係咪就可以考en
唔洗再考dse
ive基礎文憑畢業係5條2包中英
要額外讀多科數學 先包埋dse數學要求

理論上咁樣係符合最低要求
rn呢
唔係好熟nursing等其他巴打答
btw cee升ugc數據會清楚d
Rn 就真係唔洗諗
每年dse 一車車44444去爭 諗住最低消費就可以入到嘅係不切實際
En 都可以考慮下,但其實好多本身做緊私院嘅assistant去爭,佢地本身有經驗,都係一個優先考慮
又咁講
有啲人真係唔會有五條二
5條2都拎唔到,都證明唔撚係讀書嘅材料啦,
去考差佬啦,學咩人做護士
高級文憑呢
HD nursing駁到入 nursing degree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞