本是供應鏈首選地!這些國家倒向中共 近1年悽慘下場曝光

9 回覆
4 Like 0 Dislike
本是供應鏈首選地!這些國家倒向中共 近1年悽慘下場曝光

全球許多國家選擇擁抱中國,但下場好的沒幾個。(示意圖/資料照)
馬來西亞首相安華日前宣布該國將加入金磚國家,財信傳媒集團董事長謝金河表示,此舉為馬國地緣政治選邊站的大賭注。上次加入金磚的泰國,新政府倒向中國後,導致當地受到中國內捲效應影響,內需產業出現倒閉潮,且情況愈來愈惡化,泰股更在過去1年向坐溜滑梯。東恊本是供應鏈移動的首選地,但多數東恊國家都擁抱中國,「最後美國選定墨西哥及印度。剩下的南韓,越南仍在左右搖擺中」。

謝金河透過粉專表示,上一次加入金磚行列的是泰國,去年他親自前往泰國參訪台商企業後,本來對泰國在供應鏈移動的新角色備受期待。結果泰國大選後,新政府倒向中國,泰國經濟也跟著中國連結,如今中國的內捲效應正席捲泰國。

謝金河指出,泰國很多內需產業出現倒閉潮,而且情況愈來愈惡化。他還注意到過去一年內,泰國股市像溜滑梯般一直下滑。泰國SET指數1718.55跌至1288.58,到目前都沒有止跌跡象。「在全球股市大牛市中,這是一個可怕的景象。」

謝金河接著說,印尼在佐科威時代股市表現強勁,印尼與印度號稱「雙印」備受期待,不過最近雅加達股市跌幅擴大,看起來有破底危機。過去1年內,印尼更因受不了中國電商殺價競爭,關閉抖音等電商平台,且目前看來壓力正在加大中。

謝金河感嘆,東恊原本是供應鏈移動的首選之地,但大多數東恊國家都擁抱中國,最後美國選定墨西哥及印度。剩下的南韓,越南仍在左右搖擺中!
美日韓同台灣呢啲高科技國家就話可以係支那身上賺得到錢
啲乜國家想靠支那賺錢?都唔睇下支那咁多奴才同山寨,比人力成本同物資都搵番支那人自己搞啦,仲做生意真係三島一八咁ON柒鳩
依個真

大金三菱二手技術依家都冇泰國份
而家仲要收返幾十年前既稅
真係又窮又要扮惡
日日提要打又打唔起
篇文淨係講咗結果,但係都冇探討中間嘅因果關係
親中就會受中國內捲影響?唔親中就唔會受中國內捲影響?
企業唔揀泰國、印尼係因為佢地親中?
美國近呢一年係咁加息
都夾死唔少新興國家

只係想講單單用中國因素去總結, 就有啲武斷
篇文真心流。。。
內捲影響係真既,不過唔關親唔親中事
5年前去越南&泰國,人地夜市係賣緊淘寶貨
呢2年中國捲到賤價出貨,應該頂死哂當地普通市場

美國轉營墨西哥同印度,歐盟就因俄羅斯搞到通脹自身難保。
兩大主要買家縮單,內需市場又無埋,當地企業點可能唔死
其實全球需求都輕微縮緊
美國, 歐洲, 呢2個最大市場
同佢地反面, 其他果堆, 真係唔想諗
其實疫情嗰陣兩三年之間消費品需求急增,搞到好多廠加大投資

但經濟影響到依家先嚟顯現,自然無以為繼。
執一大堆好正常,唔止中唔中國。

問題係要執到幾時先完。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞