[TVB] 戀愛自由式

1001 回覆
18 Like 21 Dislike
d cg 好正

呢招好屈,進攻型泳法
畀吳啟華食過
唔係呀嘛
有無汁
Uncle Ken咁樣屈
換藥咁賤
嗚唔太想佢完

有啲返到20年前嘅感覺
每次睇呢套野都覺得自己去返初中年代,美好既時期
Bobo真係好勁,
藍綠色eye shadow都carry到
套劇仲要成日俾啲大頭shot佢,但都仲係咁靚
淨係個髮型,個樣醜少少都變C9
大學時期咪係咁
其實品牌喎嗰段,令到雙女主角姊妹嘅表現突然去到咁接近,
點講都係唔合理,主要都係劇情上嘅需要,
要鋪排返 游穎 轉返過嚟 游德泳會。
不過劇情上都有盡量鋪排咗各種原因去合理化。

1. 首先, 游穎 無論係實力同天分,
係得到 (飛魚王子)游德 、 (泳壇金童) 洛厚仁 等都一再認證咗,
係無容置疑,係絕對比 游閑 強,亦係劇中最強。

2. 游閑 本身都識游水,亦一直做緊助教,只係無咩比賽經驗,
所以佢絕對唔係咩由零開始突然就學識哂。
游德 有讚過佢表現好,但都無讚過佢有天分。
反而好早就讚過 游穎 得到佢嘅遺傳。

3. 游穎 同 游德 教 游閑 學 磁浮泳法 同 破冰轉身,令 游閑 嘅實力進步咗。

4. 劇情上都多次講咗, 游穎 嘅身體質素並唔適合接受 洛厚仁 嗰邊嘅訓練方法,
再加上禁藥帶嚟嘅反效果, 游穎 一直都未練得到 繞流泳法 。

5. 游穎 被誤導食禁藥,但係劇情上都多少講咗,
因為 游穎 太過努力訓練,令禁藥嘅效果發揮唔到效果之餘,
亦令到佢自己嘅身體狀態變得唔好,仲要出現手震嘅情況。

所以,品牌賽嗰度, 游穎 雖然仲有高智能泳衣,
但係當時佢嘅身體狀態根本就好差、出現手震情況,
亦都用唔出 繞流泳法。
而 游閑 識得用 磁浮泳法,所以先會做到賽果咁接近。

總結,品牌賽嗰度, 游閑 喺表現上好似突然追到 游穎 ,
但好明顯根本只係一個假像。
更莫講話去到極終大賽,
練識哂 Super破冰轉身 + 磁浮泳法 嘅 游穎 !
無論實力同天分, 游穎 都一定係最強嗰個。

PS. 無論以前細個睇,定係而家重睇,
我同身邊嘅人都覺得 游穎 呢個角色寫實好多,有優點亦有缺點。
呢套劇係雙女主角,但係身為最強嘅 游穎 ,游水戲分亦都最多,
真係最搶鏡!
我本身對所謂健康膚色或者所謂黑肉,我都係完全無好感,
真係唯獨全盛期嘅 唐寧 可以令我覺得就算咁樣都仍然有吸引力。
(白返啲嘅佢仲好。)
全盛期嘅 唐寧 真係好靚女!
(真係好可惜⋯明明佢當年仲可以有排紅。)
我覺得依家好似寫到游穎變左奸角咁,佢比人屈食禁藥完全無覺得佢慘
同埋唐寧一拍埋BoBo到差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞