00後係咪唔識講唔該?(純好奇)

14 回覆
3 Like 6 Dislike
00後係咪唔識講唔該?(純好奇)

話說最近嚟左個00後同事
咁由於我已經係位old see food就要教佢做野
咁我教人通常會講一次 手把手帶住做兩三次先再等佢試下 再幫手check 如果冇乜出錯就放手比佢自己做

咁呢位00後 同佢講野係唔比反應
要下下問佢有冇野唔明 但佢都會話 冇
再嚟係因為啲野有少少難上手 我一般會建議新同事自己搵方式記手機 影相 抄notes乜都得 你記到就得
咁呢位00後係有抄notes 但佢自己試做果陣係唔會睇返 唔知佢哪來嘅自信 & 真係會出錯
咁我有時交左野比佢做 會叫佢做完比我check下先
00後做完會同我講 XX 我做完 你同我睇下。

我純粹感到你宜家麻煩到人唔係應該講唔該咩?我都有野做 宜家要抽多啲時間嚟睇你呀好冇
搞到我覺得自己似佢下屬多啲🙃
定係宜家呢個年代已經覺得人地幫你係應該?
可能我要再適應吓 sor for 1999
應該話宜家d人都無乜禮貌
老奉識聽中國香港話
大陸唔使講架
咁架咩?
應該係香港人
10後連嘢都唔講添
無家教
通常父母係城市人 都會有返啲禮貌
衰啲講 我都覺
有時我都唔知佢係咪想繼續做
乜宜家返學唔興教禮貌
如果係佢主動額外要求你幫忙check , 唔講唔該就真係冇禮貌啦
但如果係你要求佢做完要俾你check, 對方根本未必覺得你係幫緊佢
唔講唔該都合情合理嘅 由其你都識講佢咁有自信
你又好似岩喎
佢嚟返工 我比野佢做 好似係我麻煩到佢先岩
咁既然都係我教佢 個appraisal一定係我寫嘅
到時我識做
我以前都成日要帶住啲新妹豬, 所以都習慣晒
佢咁有自信 分分鐘覺得你無啦啦要check佢係多餘添啦
呢啲人唔瀨鑊大嘅都唔知自己衰
建議你唔好浪費太多時間執佢屎, 辛苦自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞