點解啲鬼佬個個都唔中意擔遮?

149 回覆
55 Like 74 Dislike
我喺倫敦真心唔覺英國成日落雨(比香港計)
落雨落得多大約都係十一月至一月冬天嗰陣
而夏天係可以講緊超過一個月唔落雨啲草都死鳩埋
其實移左英國既香港人,好應該整返件barbour

英國國民品牌,好融入當地風土style

https://youtu.be/UteXClQ0t_Q?si=IFhx6jLVns0f50ya
亞洲女最愛😍
一早block柒左
唯一一個唔係因為五毛block嘅
一星期有幾日需要formal啲打扮就可以入手
否則north face Columbia一般跣水款就夠
Waxed Jacket一保養差少少就易發霉、又要海綿慢慢濕水洗
同埋冧完雨再揸車點都會甩少少蠟喺張凳到
踩完草地唔除鞋踩入間屋都算
仲要着住對鞋上樓踩地毯再踩上張床
褲襪鞋呢?
返工濕鳩哂點頂
個個?
所以鬼妹啲皮膚始終都係差啲🤣
formal?

本身barbour 可以outdoor 著

移左民好心融入下當地,去到邊都North face
我覺得英國除左成日落雨之外,仲要大風
擔遮其實都會濕,把遮又會吹到反,擔黎作用不大所以唔擔
大佬唔好玩啦
TNF加條窄牛先係最融入當地
我就無幾可見到啲人長期笠件Barbour當萬能褸用
全部都係要dress up先識攞出嚟着,一係就成陣英國老人除Barbour+西褲+Clarks

同埋平日着Barbour搏增加俾人老笠機會?
一係你生活圈子就只係圍繞住London Fulham Hampstead囉
因為歐洲啲雨係毛毛細雨
唔似香港熱帶地區咁樣倒水
對西人嚟講, 淋雨係一種enjoyment
除非真係超大雨
否則啲衫濕完好快濕
唔似香港咁又濕又臭
唔帶遮
有邊間防水鞋 好著
加拿大人都唔擔遮,仲要話擔遮嘅一定係新移民/唔係正宗加拿大人
又大雨又大風點開遮 買件防水褸好過
我好多年之前, 出街都係兩手fing fing
就算天陰陰都懶得帶遮, 反正我去既地方大多數都係有瓦遮頭

人越大, 出街要帶既野會越黎越多, 短程帶環保袋, 預計會出去好耐既就揹背囊
由兩手fing fing, 到帶水樽, 縮骨遮, 一件外套

以前出去, 乜都放入褲袋, 而家乜野都放入去個袋度, 輕輕鬆鬆
著住鞋屌閪
tnf
你好Kam
啲衫會發mo
個頭濕左又唔好睇
係溫哥華就咁著件防水外套.加對防水鞋就算淋完雨好快乾.同埋冇up味臭味
香港淋完雨勁臭

同埋呢邊對比香港都係微雨..冇香港果種突然倒水既雷暴

成條街都冇乜人擔遮.文化問題
黑手黨先會擔遮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞