[大報復] Apple AI及iOS 18多項新功能將不適用於歐盟地區

23 回覆
26 Like 5 Dislike
英國係咪無事?
應該冇 brexit咗
唔得咪唔得

依家好稀罕咩
明面上就係咁寫,實質咩事大家知啦
Apple will not roll out its Apple Intelligence AI product and three other new features to the European Union when it releases them later in 2024, the company said, due to privacy concerns stemming from the Digital Markets Act.

https://www.cnbc.com/amp/2024/06/21/apple-ai-europe-dma-macos.html
又唔覺得同報復有咩關係
EU冇AI用嘅話
新機吸引力大減
EU人唔買對Apple都冇好處
無意思,歐洲遊客可以去美加澳紐玩個陣買海外版都得啦,不過App store轉為美加澳紐版payment可能會比較麻煩
正常,一間開咗俾EU用,EU班友轉頭又會發神經要佢開放曬俾第三方用
特別係mirroring,放俾第三方轉頭俾人hack又麻鬼煩
EU想成個OS每一個功能都要開放第三方 。問題係有啲嘢開放咗嘅話就一定有私隱同埋安全隱患 。e.g.你一個bug就可以成部電話嘅權限俾咗人 。
老實講, 班歐洲窮撚本身唔會買iPhone
佢地剩係買低價samsung 同大陸機
不過抵啦
轉usb係正常,apple所有product 都係type c
apple自己個ai唔啱歐洲compliance 就真
仲記得呢個台啲傻閪idog話typec port唔好睇所以唔想用
ipad mac都一早轉咗
Apple自己本身就係type c 老豆咁濟
都係錢作怪姐
關咩事不嬲歐盟都搞鳩AI
詳情可以search GDPR
除非apple唔收集user data去train AI
否則無得搞
千祈唔好用mac喎,可以裝third party apps

見歐洲啲同事都係用an機多
嚟香港要特登去買小米
macOS 勁危險
歐洲佬:我地轉用華為 百度
AI嗰度定係support唔到咁多人一齊用?AI可能只識聽英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞