有冇人知馬偉豪點解好似收左山冇再拍戲?

34 回覆
5 Like 2 Dislike
《百分百感覺》﹑《玉女添丁》﹑《新紮師妹》﹑《我家有一隻河東獅》﹑《地下鐵》呢堆全部分都算係港產愛情片經典,而家就好似少左呢個版圖咁,得返旺角活地亞倫個種濫情片......

允其是地下鐵真心拍得好,再仔細睇係將當年中港台關係包裝成一套愛情片,男女主角偉仔同千嬅唔使講,成個背景﹑人設都做得好高汁
想知加一
睇左馬浚偉
如果睇WIKI,可能係最後個1,2套蝕左錢,但論蝕錢排行榜又應該有排唔論到佢
佢拍過最正係初戀無限Touch
最後幾套合拍片票房口碑都仆直, 明顯無貨派,
有啲90, 00年代輝煌過嘅導演好多都係咁, 尤其是喜劇導演 (e.g. 谷德昭, 劉鎮偉), 好易睇得出係無橋, 回塘, 食老本, 自然就收山做吓監製算,
馬偉豪而家個位都當交棒比陳詠燊,
飯戲1同逆流大叔係幾好, 飯戲2係差, 不過我估陳詠燊都知, 應該會檢討吓
陳詠燊算繼承左佢架啦
擺明師父徒弟一脈
但輕喜劇類係好難做
只要誇張多左就變胡閙
仲要係好容易俾人鬧唔好笑,悶
飯戲貪心左,舞台劇格局黎,可以叫試新野但唔應該同一招玩兩次
唔止佢啦
不嬲舞台劇要引編做電影係有一定難度,就算外國想將boradway改做電影都係一場賭博黎,多數都係賺掌聲輸票房,原來係正常人根本唔會去睇
好多導演都咁啦,之前好多拎左首部基金個班導演連第二部都好難開得成,拍完有票房先會比你拍落去你估真係無限水喉咩
佢其實好早出道,90年代尾定千禧初,係一直都做緊編劇而家呢幾年先轉導演
總有人係做編劇好過做導演,導演要處理埋畫面節奏演員同聲音,一係成個工業已經成熟到隨手都砌到可以直接出街既野,一係要等有料導演開戲統籌晒所有元素去砌靚部戲,香港擺明係後者
陳早期咪又係跟佢拍新紮師妹個堆,劇本係突圍而出喎,佢個問題就係太過編劇主導變左套戲出後8個陣,係得劇本可以,其他就出事,特別係節奏
正義回廊都算有舞台劇成份
the birdman更加係
lalaland直頭係musical搬埋入去
係睇導演功力
其實佢點出事都冇問題,票房夠數就自然有下一部
年紀唔細,2012年最後一套,都50幾歲,搵夠退休唔出奇,唔使下下做到70先收山
睇餸食飯,荷里活因為人地市場大,拍戲budget 多過港產片,香港拍完又冇得套套出國,好難比較
國外都係一樣,韓國其實都冇大家想像中咁好景,十套都係得2,3套真係搵到錢,都係養住個工業等大家開左飯先
講開係呢種戲直頭係香港消失埋
輕喜劇而家國內同台灣都發展緊,香港好似唔多見,4444算唔算係?定已經係喜劇?
拍得首部就係因為冇能力R到大舊錢拍...你點會expect佢地拍完首部之後可以有辦法拎人幾千萬開套戲....
50邊到大導演呢行50真係中年黎
冇料咪收山囉
唔怪得都係有浸除
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞