點解香港人對響咹咁大反應

50 回覆
7 Like 79 Dislike
最撚閪dc9 見前面塞就長響
屌佢老母周圍咁撚多行人得罪佢?
司機明知路窄又有人行左出黎
理應停車而唔係呠佢繼續均速駛過
明明響咹用意就係提醒/警告用途,

得警告
冇提醒
我屌你老味紅燈起遲半秒都BU
隔離行人比你嚇撚死,你坐係車入面唔知出面聽有幾響?
下次你放隻耳係車頭蓋搵人BU一下睇你屌唔屌
中環士丹利街
條行人路係好窄又多人,係要人車互讓架啦
條路唔係你四輪大爺嘅專用道
你可以慢慢小心地跟住個女人尾,而唔係一嚟就呠9人要人讓路畀你
日本車啲原廠雞咹就算大大力都係好似屙尿咁
個司機前面都冇砵過其他人慢慢行
個個就算行左出馬路都自動自覺行返上去

係得條臭閪望都冇望仲越行越出
抵比人呠啦 格離條狗公仲柒
拍人架車抵比人屌老母
陰力響安
歐美澳日台泰韓,大部分國家都係。
所以香港人同大陸人無分別。

不過,由佢啦, 同香港人講道理? 你岩 ,反正大部人都係井底娃
最仆街係有啲喺行人路隔離都大力響, 真係會好大聲, 同埋就算呠路人, 佢比你嚇到瞓低仲危險, 所以我渣左咁耐只會呠啲亂9 cut線既車
香港人對"響安"是有敵意, 粗口咁解,
其實可以既話, 可唔可以好似轉電話鈴聲咁, 有幾款選擇,
等"被響安者/車", 感覺係善意提醒, 而不是一響就是粗口問侯
當然司機響安控制權, 都係任意, 分輕中重或連續響
啲單車撚都係啦
係唔撚係都叮叮叮
前面無人都叮
除非就撞車 日本響咹會罰錢
一下?九龍城啲撚屌係長響呀,㩒撚住啲閪人焗佢聲30秒就差唔多
基本上喺香港響安我只會對車
對人一定唔會,一定會讓咗佢先
你響安、係有心理準備之下響
所以你覺得冇問題
但嗰班人真係會俾你嚇一跳、尤其係老人家
唔好話響安啦
見啲人打直一排咁行
大聲少少講句唔該借過
都會比人眼超超
根本成班仆街種
淨係識要求人哋做
我反而係充分了解香港人對呢樣嘢反感,而不知不覺地太克制。

我出親街都揸車,久唔久遇到啲駕駛態度差嘅司機(揸私家車揸搵食車都有),例如突然cut線後,前後淨返兩、三米距離,我自然反應係屌出聲,但無響。其實響唔係抱報復心態,而係希望涉事司機知道自己嘅行為非常危險。
其實司機知唔知咁近 響係好高分貝
行人會有短暫 聽力下降
唔計響安,片主個反應明顯有路怒症
因為考車都唔會響
點解香港人對拍你架車咁大反應?

外國Hi5好正常
香港人揸車響咹係發泄多過真係提人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞