PhD 過來人分享 心得(16)+集中討論區

674 回覆
10 Like 3 Dislike
學術呢d 咁toxic 既地方唔值得留

利申:提子🍇
佢實有咁既情況你頂多以後唔同佢合作
因為根本冇野做到,unless 你封左間lab 慢慢查
好唔realistic

所以我會話paper 呢d 野睇下好,睇多幾份差唔多野先好信
有industrial support?
其實學術野又唔係同錢銀有關,又唔係商業詐騙,好難draw attention
想圍爐問吓意見
背景: 本身有份正職,依家喺香港part time讀緊PhD,讀PhD為咗可以轉份好啲嘅工,依家呢份唔係差,只係希望可以更好。

啱啱第一年嗰陣,唔夠3個月個supervisor話自己唔適應香港文化,所以quit咗。

之後好彩有一個新professor接手,但係變咗要湊兩個老細咁。過咗一年半左右,覺得咁落去唔係辦法,加上data上嘅問題,新professor叫我不如直接改topic淨係跟佢做,就算唔熟嗰個範疇都唔怕,佢會教我。咁就開始咗做一樣我從來都未接觸過嘅topic。

初初都幾好,有咩問佢都答。最近開始搵親佢都話忙,問好少嘢佢淨係叫我睇多啲paper,仲叫我考慮轉full time同pay more afford,我應該點?
Part time phd 真係好難應付
同埋phd 對career adcancement 冇咩幫助
講多少少,我依家份工係同我bachelor有關,但係就同我依家呢科PhD完全唔關係嘅。之所以讀PhD係為咗轉另一份工,而呢份工係需要有PhD。

最難應付嘅位係,老細根本唔想理我咁。同埋啲外國professor好似唔太明喺香港返工係要五天工作週再加OT
因為外國好少PT PHD
佢都唔知點supervise 你
佢會覺得你唔多commited
一直都講,part time只係你自己嘅commitment ,老細一樣對你有足full time嘅expectation

現實係PhD係食自己,唔好expect 個supervisor好似你老師咁教你。你當佢係你公司老闆,肯定期見下你,follow下你進度,俾下advice,已經叫盡左責任。
通常你搵人問,首先都係搵senior PhD/postdoc 。如果冇的話,你好幸運地今時今日有樣嘢叫LLM,有ChatGPT同Claude AI俾你問。而家我有theory/derivation唔識都係靠佢地,真係幫到手

當然如果係須要老細俾data/資源/器材哩類,就一定係佢責任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞