即使月入6萬都係擺脫唔到窮人思維

152 回覆
69 Like 515 Dislike
Sor 公屋出身,但係靠自己努力,娶咗個外國老婆,仲買埋外國樓,準備到時喺嗰邊退休

你繼續沉醉喺公屋,私樓嘅階級裏面啦
好好做個港豬都不錯,你要記撚住你一世都係港燦
米係 人生流流長 存埋存埋d錢 從來冇洗過係自己身上 米幾咁on9
真窮人係會存錢為日後病左入院而存 愈念愈想依加就隨心所欲買買買
岩嫁啦 邊洗跳出
番工按左自我
放工做番自己姐
又唔係借突傾家蕩產
同埋而家消費都係門學問
拎經驗
testing
雖然知係假膠post
不過6萬收入同多數人比都唔窮啦
d真心膠以為三千萬唔夠,真係要三億
月入中位數講緊兩萬幾蚊,即係收入多過一半香港人,何港你仲要double
d傻鳩話咩有錢人計資產,係呀,呢d有錢人多唔多過1%?
同呢1%比,咁緊係有99%窮人啦大佬,你夾硬要咁define咪你贏囉
見到user name就冇再睇落去
無需要買,唔識果d 野,買左只會輸錢。好好享受下仲好
佢見冇人理下個post 就5萬
其實呢啲傻鳩係咁開膠post 係咪有錢收?
成班都on9
一陣23歲甩頭髮
一陣30歲乜都無
一陣又月入6萬
光圈iso要上堂學?
1x年前萬幾買部Macbook
5xxx買iPad第一代
iPhone 5又係買好貴
成屋Apple
但自覺唔係ifans dog
Version pro好正
你呢d 就係正宗on9啦
你每個月要用你份糧好多先養到咪on9
每個月好似篤串魚蛋嘅錢就有車揸
睇你仲迫唔迫地鐵
我同你相反 月入差唔多

全部錢 拎去買股票
前兩三年股票港股美股全部摸頂入 total輸一半
輸完更加唔捨得使錢

平日除必要開支就0消費
一年去一次旅行就避開旺季 唔捨得住貴酒店 搭UO
你講大話嘅話一年搵6萬都搵唔到
咁撚少錢就收返埋啦
你諗清楚係咪想成世人都係咁
我識一個老人家都幾疊水,但我就見佢成日怨冇錢冇錢,日日愁呢樣嗰樣,唯一發洩就係食餐好嘢當撫平自己心靈
我第一次真心感覺到咩叫窮得只剩下錢
(佢大陸香港各幾層樓揸手,淨係擺喺銀行定期都有7位數字,個個月收息5位數)
利申 佢唔係窮撚家庭出身
所以有時呢啲嘢唔係有絕對關係
屌你老母分唔到邊啲係直必腸
咁講真 唔買都改變唔到d 咩, 點解唔用左佢黎享受 你話咩人生規劃 你點知你老左會唔會中風 癱左郁唔到, 到時你想享受都無機會
你仲係窮人,擺咩脫啊
ching你有咩錯
唔通退休先來旅行
講真,與其買股票比人割韭菜,不如拎去消費玩咗佢算好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞