TVB:香港有望取代瑞士,成為全球頂尖的財富管理中心

246 回覆
35 Like 431 Dislike
睇返原文嘅話就應該係大緊瑞士政府, 唔好監管佢得咁犀利

“Hong Kong, Singapore and the US are aggressively competing, and making great progress, for the offshore wealth management crown that Switzerland holds today,” he said during a speech at Lucerne university on Tuesday evening.

“We cannot be complacent and pretend that having just local banks compete fiercely domestically will be sufficient.”

https://www.ft.com/content/164eb6dd-f9ed-45a3-9830-117a3da51499
你同佢講啦

瑞銀行政總裁Sergio Ermotti表示,瑞士銀行不能再假裝只要國內銀行業有激烈競爭便足夠,目前香港財富管理行業正以7.6%的複合年增長率擴張,預計到2027年將超過瑞士,而新加坡則以9%的速度增長,並有望成為全球第三大財富管理中心。
TBB話喎
搞安樂死算啦
香港booking center,舊錢最尾會射去邊
Bermuda:
同中國或成最大贏家有異曲同工之妙
港獨狗又9up
我地香港有望成為國際中心中心
吱吱toy又出嚟吱吱叫
五毛:我唔理,你班cc台盲反
咁幾時立法公務員強積金只准買你地臭閪蚑那蟈債同A股
哪兒來的自信
恒生: 先生, 請你填咗呢份form先, 解釋你張本票嘅用途。
慢慢望啦
一個會因政治問題充公人資產嘅地方唔會有人擺錢喺度,而家連大陸人都唔敢擺錢喺度,仲喺度發夢
永遠都係嗰句:背靠祖国,面向國際金融城市
大陸人會走資落嚟香港幾耐再走出外國
good story
good story for hong kong
創造力量同幻想
一地眼鏡碎
全球頂尖_ _中心…
好似係瑞銀CEO講
係瑞士銀行CEO講, 有咩咁好笑?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞