用完dr wu杏仁酸出好多油

16 回覆
1 Like 0 Dislike
用咗dr wu杏仁酸18%都有一兩年,淨化暗瘡真係有效的,平時一個禮拜用一兩次(一年四季)
近排黎M爆瘡,就起勢咁用啦,每晚用,少少甩皮,但化妝完全ok,慢慢推緊啲烏糟野出黎
每晚護膚程序:用化妝水抺全面 --> 上面膜 --> 洗走面膜搽杏仁酸,再用estee lauder night repair 精華
但有個問題係每晚用完杏仁酸兩個鐘就標油,成塊面閃令令,咁由於太多油我選擇用清水洗一洗,第二日都冇生新既瘡,到底係點解呢
*試過用唔同既後續精華都係同樣情況
A酸以前食食下生嚴重濕疹,就停咗,後尾用A酸藥膏迫晒啲烏糟野出黎
而家就冇搽A酸藥膏,實在太乾,同埋我發現將dr wu杏仁酸18%當係A酸咁重點搽一樣有效,仲唔甩皮,所以就直接棄咗A酸藥膏了

好多牌子既暗瘡膏都用過,個人覺得都係太乾同效用唔大

另外想講以前有食開supplement vitamin B雜+C、同埋collagen,停咗之後冇咩感覺就冇再食supplement

生暗瘡真係好煩
休息14日 再用
細粒既一兩日就可以刮到粒白色酒米出黎
大粒一星期左右
石頭瘡睇下好唔好彩 好彩搽兩三日就全消
我之前萬寧買 個staff都係教敷完後洗左佢 唔係會好笠 你個方法係岩
官網都係話搽完就可以繼續搽護膚品 都係跟返自己膚況好啲
自己買定醫生開?
自己買
幾多%岩自己,可以點知
我用Dr Wu呢隻酸 都係覺得好油 搞唔掂
之後轉用la roche 個款 個隻勁好用
我係random係藥房買的 次次唔同 效果差不多
利申 平時有用開酸
我依家都係每晚用完擺五分鐘就洗面 之後搽返補濕 無甩皮 用埋呢枝可以試la roche!
最近入手咗杏仁酸 但用完皮膚好似仲差咗
係咪用完杏仁酸 要再搽保濕
推快咗暗瘡發展速度 正常的 好快熟用手刮得出
係啊 用完再保濕!
原來係咁 用完隔十分鐘係咪要洗乾淨 再搽保濕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞