44歲媽媽患末期癌赴瑞士安樂死

181 回覆
365 Like 3 Dislike
你係咪睇咗台幣

「尊嚴」安樂死代價不斐,必須先繳交3,990美元(約台幣12萬元)入會費用,但不保證能夠執行安樂死,之後接受醫生諮詢則需繳1,140美元(約台幣3萬4,000元),且要與醫生及相關部門進行兩次會談;最終若正式進入安樂死階段,則需花費2,850美元(約台幣8萬6,000元)。
連燈仔係咁上下啦, 你真係以為個個都學富五車咩
好心阿mo學吓人啦
仲有班死耶撚
死唔起
OnL9
飛機錢都唔夠俾啦
你估佢坐唔坐到econ
老老實實
如果我係個媽媽都想安樂死
明知冇得醫
又要連累親人晒時間陪自己等死
爽快去個旅行告別仲有尊嚴
燒炭都係訓覺咁
六萬港紙都唔洗,不過唔係話死就死
有朝一日冇病冇痛厭世都可以選擇安樂死先係好事
他的Facebook主頁上,有網友力勸他打消自殺念頭,甚至有網友激動地表示自殺會「下地獄」,或勸他不要浪費金錢,應該把錢花在更需要幫助的人身上,有批評者認為,他這樣花錢自殺是「自私」、「不負責任」、「不良示範」。身邊的親朋、名人和網友都提供醫療或偏方希望延長他的壽命。篤信基督教的他表示,「能活多少天?權利在上帝手中!用什麼方式死?權利在當事人的手裏!這就是我的倡議!」

Cls
焗撚到仆街
開幾張卡,碌爆買first class, 訂最好既酒店
有安樂死啲醫護老人院賺乜
邊個會讓生金蛋雞俾人
去 vet 同佢講屋企有隻大狗。。。。
叫醫生開芬泰尼得唔得?
開卡嗰陣填職業:末期癌症
安樂死交一球真是智商稅,大把又平又舒服的方法處理。
支持,希望香港都可以發展安樂死產業,造福人類,等亞太區嘅朋友唔駛去到瑞士咁遠死。
呢啲唔算啦, 賺最多幾時都係制藥公司
如果醫唔掂就去死仲賺條毛
呢排睇完我想吃掉你的胰臟
睇完發現生命無常呢四個字真係好有重量
好撚慘,死前一日重同老公行街shopping 觀光!RIP
“安樂死”這個詞本身來自希臘語的“eu”(好)和“thanatos”(死亡)。這個概念是,與其讓某人遭受緩慢、痛苦或不體面的死亡,安樂死可以讓病人經歷一個相對“好”的死亡。
乜鳩呀
喺公司睇到忍唔住喊,媽媽應該真係好痛苦先咁做,其實真係真係會好唔捨得,仲要死前喺酒店瞓,那晚個心情真係唔知會係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞