戴德梁行:明年樓價至少反彈10%!今年不減息 就會累進到明年再減 反彈力更強

19 回覆
6 Like 12 Dislike

戴德梁行香港估價及顧問服務部高級董事黎劍明表示,樓市宣布撤辣後迎來小陽春,3月物業估價,對比去年第4季上升70%。參考該行住宅樓宇一二手買賣成交數據,疫情時2019至2020年逾5.9萬宗,2021年成交量更是達到近年高位,升至74297宗。

黎劍明指,市場原本憧憬開關後,為樓市帶來升幅,然而美國多次加息,令2022年至2023年整體成交量大幅下跌。

他坦言,對樓市不會看得太淡,「假如今年減不到息,就會累進到明年再減,對樓市會更有衝擊力,反彈力會更加有力。」假設明年減息3次,每次減息0.25厘,累積減息0.75厘,他預料樓價明年最少有10%以上升幅。

https://www.stheadline.com/realtime-property/3355362/%E6%88%B4%E5%BE%B7%E6%A2%81%E8%A1%8C%E6%96%99%E5%85%A8%E5%B9%B4%E6%88%90%E4%BA%A45%E8%90%AC%E5%AE%97-%E6%98%8E%E5%B9%B4%E6%A8%93%E5%83%B9%E8%87%B3%E5%B0%91%E5%8F%8D%E5%BD%8810-%E5%A4%AA%E5%8F%A4%E5%9F%8E%E7%A7%9F%E9%87%91%E5%9B%9E%E5%A0%B1%E6%88%90%E8%A6%8B%E5%BA%95%E8%A8%8A%E8%99%9F
咁不如年年加息,累積十年,反彈力更強

唔知林太依家點呢
新盤都賣唔出 仲想反彈
反肚就有你份
除非特朗普當選,美國通縮,中東俄烏停戰,日本加息,資金流向日圓。

如果唔係點一年減息三次?
跌咗咁多 減返息點會唔彈返啲 不過彈完都一定仲低過高位一截
堅決支持香港特區政府依法治港 勿讓一少撮人破壞香港
套棄揚眉見到應該直接射到成褲都係虛脫暈咗
想水人接貨
老細邊個呀
戴德梁行好似年年都話升
就咁連登search戴德梁行都有一堆升既新聞
首先,美國減息香港都唔會照跟足,因為本身加息就跟唔足
其次,條友係咪無留意未來五年新盤落成數量?
呢班友已經得番減息呢個理由去支持樓市會回升可想而知其實都好睇淡個市萬一真係減息但係個市都升唔番,呢班友仲有咩理由可以吹
水人買撈田邨
吹2047來了,樓價爆升
最後逃生門(發展商)
可能賣咗樓移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞