唔播廣東話 tvb繁花收視仆直

274 回覆
358 Like 10 Dislike
弱智係大陸一早贏曬
tvb收視 who cares
To TVB 高層

我估你地應該炒撚晒你地班智囊團佢先. 係完全唔撚知自己個定位係做乜.

1. 後生嘅唔會睇你地拍個 d 劇. 因為太大浸老人除. 就算你拍都mit 唔甩個浸味, 所以唔好攪新花款.

2. 會肯聽原裝上海/國語配音版嘅, 即係已經屬於較年輕嘅一群. 我老竇老母係一句國語都唔識, 點會睇你原裝配音. 年輕嘅一群真係要睇, 上網都自己識去睇啦, 洗撚睇你TVB 再播咩.

3. 你target audience 係老一群嘅觀眾, 佢地只會睇你拍開個d 易入口嘅港劇. 你唔撚洗理洗唔洗拍得新穎d 套劇, 因為care 個d 群眾, 已經唔會睇你個台.

4. 你諗住開闢大陸人睇嘅話, 就曬鳩氣. 人地以前睇你係因為你d 劇有一浸香港味. 家下d 劇郁下又合拍咁, 都無撚晒個浸香港味. 大陸人洗撚睇你拍d 佢都有大量嘅大陸style 劇咩. 大陸人鍾意睇, 係有香港味嘅港劇呀. 唔一定要大卡屎, 不過個浸香港市井味無撚晒嘅話, 大陸人係唔撚睇架. 呢個又係連個target audience 要乜都唔撚知嘅證據.

5. 你地炒撚曬d 配音係同自殺一樣. 你expect 你未來唔洗再同d 劇配音定點? 套繁花咪話左你知, 無廣配嘅外語劇, 係你嘅target audience 下係自殺行為. 你要知你嘅target audience 係佔大部份係唔撚識國語架.
早幾日先見一大班廢老台打手不停開post吹奏,乜吹唔起咩?
你叫佢哋睇阿飛正傳包佢哋瞓覺
香港師奶邊有咁有深度
有學識嘅自己上網睇
完全唔知香港繁榮係靠香港語同英文
所以香港依家搞到咁嘅局面係預咗抵死
洋涇滨
上網睇左半集煩花都放棄左

以為係上海灘果類劇,都唔知佢想表達咩
同龍鳩/老年好腥陰/雙非炎一樣
吹到好受歡迎
欲海肥花就識
本身普通話都係大陸果邊配架
香港邊度得閒同你配普通話
你自己上啲線上看網站睇下 都係有普通話
而家咪就係講佢觀眾源唔係睇原聲嘅人囉
咩叫少有支持?
少人支持就見。

邊度搵到支持佢嘅證據
小b吸引好多
咪on9,識啲日本人都鍾意
個班識上網睇,睇tvb個班唔係
仲有啲老野唔識上網同睇唔切字幕
再嘈班TVB撚就拎Viu Hoy收視擋箭牌

不過係得TVB勁到狂蝕又欠債又狂炒人
wkw一直都係自己人踩得最勁
幾乎所有國家都有fans

韓仔直頭試過抄重慶森林拍左套戲
之前正苦請左個泰仔明星黎香港宣傳 又係要cosplay重慶森林

https://www.mirrormedia.mg/story/20240528ent041
我較上海話聽,幾正好似韓文囉囉囉囉
吊,日日煩花,你唔煩我都煩啦
叫佢拎返支那度播啦!

唔係喎,支那老番網有得睇全集啦喎,
咁叫佢地唔好播啦!
好煩呀!
低智c9中意睇愛回家

最好個角色大叫自己諗緊乜
要啲阿婆睇字幕學唔知咩話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞