講講我由公屋仔變私樓仔所見

235 回覆
261 Like 699 Dislike
結婚前同父母一齊住公屋,婚後買咗大型屋苑私樓,搬咗出去
講講兩者分別
1)保安方面
公屋係冇掩雞籠,咩人都可以自出自入,有時保安會開埋門俾你,望都唔望一眼,有時仲見佢係度瞓覺
私樓入屋苑要拍卡,有外來人要登記,上樓前會通知業主
2)鄰居質素
住公屋時,樓上有家人一到夜晚就鬧交,噪到上下幾層都聽到,斷斷續續咗幾年
成日見到有老人家周圍吐痰
私樓住咗咁耐,暫時ok, 最近樓上冷氣滴水,同管理處反映後,第二晚冇左滴水聲水,估佢哋應該暫時停用冷氣
3)衛生
公屋長期有個垃圾桶放係樓層lift lobby度, 周圍都係垃圾
公屋既lift 長期有陣味,但搵唔到原因
私樓有自己垃圾房

暫時諗到咁多

戴返個頭盔先,以上所講只反映本人自身經歷,唔可以代表到d 咩
搬咗去私樓好威?
你嘅根就係公屋,你身上嗰浸徐都係公屋徐,理撚得你搬去半山別墅你都曾經係一條公屋狗
師兄好波
嗰份自然流露又沾沾自喜嘅優越感
真係隔住個Mon都feel到
好在你話畀我聽咋, 如果唔係我都唔知呀, 麻煩曬你
咁直接得唔得架
樓主有樓勁能威,小妹濕晒
師兄好波!
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29294142

唔好咁懶, 唔自己作都搵AI幫下手
點解唔結婚前就搬出去?
點做到
好勁吖樓主你
笑死
由貴族自貶身價做賤民
可悲
其實我由細到大都係西半山住,去到大學先第一次去公屋朋友屋企玩
好記得個陣除同個部永遠唔會等到既lift
永遠打打下機就聽到隔離屋s拗交同大叫
條戇鳩仔仲以為自己好醒
私樓啲鄰居都唔見得有幾好,係少啲白卡囉
小妹結左婚
酸能到
而你只係條公屋仔係度亂咁吠
咩樓都好,遇著on9自私鄰居咪一撚樣
新公屋有兩度閘,密碼入
大家都同期入伙,關係良好
新樓全部已經有垃圾房垃圾槽
篇文好似以前睇過
Sor 傳統中產出身 一出世就未試過住細過3000尺

見到你啲咁嘅公屋狗搬咗去私樓以為自己就高人一等可以融入到私樓文化覺得你真係好撚柒,你要記撚住你一世都係公屋狗
Cls
其實無撚得比,公屋用料贏九條街,想知再講,而且間格又實用
另外公屋唔使交管理費,又慳返一筆我見好多住公屋嘅晚晚揸靚車車唔同嘅女返屋企扑嘢好多仲係班私樓仔嘅老婆/女友/個女

至於你話鄰居嘅質素,喂私樓都有痴線佬啦,睇你彩數嘅啫
總括而言,公屋再一次完勝

唔怕分享一次同中學同學出嚟食飯嘅經歷,個個人話自己買咗咩私樓咩村屋,講完一大輪問我住緊邊,我只係輕輕力講咗一句,我住屯門友愛邨
我親眼睇住在場嘅所有男仔個表情係—>,有幾個仲忍唔住喊咗出嚟

而在場嘅所有女仔個樣係—>,之後逐個排隊抄我牌等住俾我嘅精液中出我全部一口拒絕,因為傻嘅都知班臭雞想分我間公屋啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞