廉署起訴五名食安中心衞生督察 涉濫權串謀盜竊檢測食品樣本

248 回覆
193 Like 6 Dislike
廉署幾時查下公屋一戶七姓啊
雲海話有成兩萬戶喎
五名被告所隸屬的小組於2022年中及2023年初就兩次食品輻射檢測

即係連公務員都唔柒理你XGZF 廢UP
正常係要自己承擔啲Samples可能受污染既惡果
出事唔可以告返公司,基本上任拎

政府真係特別濕鳩
依啲班高層自然會諗

影相係其中一個辦法
甚至乎係要同事以後將每一個件樣辦登記哂編號
再集中俾廢物承辦商處理

我都係舉例
分餅仔分唔勻
唔熟人地運作純粹鳩推論

FS都係管Procurement 嘅程序
買嘢跟足程序攞Approval 同俾足單就冇concern
照計唔會理班人點樣處理啲Sample
政府既棄置除時唔係放垃圾桶咁簡單
咁高人工都貪根本on9

不過依個post 連登都好似幾buy中國果套
有指定地方運去銷毀
以前新聞都會有提過啦
樓上仲好多人覺得無問題
不嬲呢類二線部門勁黑
海事仲勁抽,唔係海二代根本係陪跑

當時時事台有班智障仲點人行船,話咩捱一陣就碌入政府享受
班高層可能要求效法工程影before after相
要求唔同team互相派人監場
最簡單搵間contractor 對齊件數
每次俾廢棄樣辦之前 兩邊簽交收Form
再當住雙方職員嘅面前淋黑油
點簡單都係做多左野
依點認同 係我用錯詞
出得依啲事
要符合程序公義同確保唔會再發生
一定係舞到好複雜

我以上提議嘅辦法只係做到件事之餘
相對上每一組人都易跟同一個做法
亦唔洗其他team 輪roster 企喺度睇
優待自己識嘅人 本來就係正常做法

如果係現職合約員工
又或者係嚟做過嘅intern
我又覺得冇問題喎

見工頂盡就半個鐘 再者識得見工又唔必然代表識得做野

請返熟人 起碼夾過知道佢工作態度係正常先
避免請到件奇型怪狀又要對佢一世
咪就係
有理由相信佢地唔記得啫
做過/做緊n仔 份cv 已經有資料
根本唔需要預先知道個幾件 會黎考而優待佢
我講嘅重點係 優待 而唔係 預知
我講緊食環單case
嗰啲部門太細
又根本冇私人市場咁滯
唔識人根本唔知份工做乜
所以其實根本唔需要加太高人工畀呢班人,出到去毫無競爭力
Lm
停職係咪都係有糧出?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞