金正恩:北韓無條件支持俄羅斯所有政策

77 回覆
92 Like 6 Dislike
【Now新聞台】俄羅斯總統普京在平壤與北韓領袖金正恩會談,並簽署全面戰略伙伴關係協定。普京指,協定將為兩國關係建立基礎;金正恩則表示,北韓將無條件支持俄羅斯所有政策。

相隔24年再次到訪北韓,普京在金日成廣場,出席金正恩為他舉行的歡迎儀式。兩人檢閱儀仗隊,又一同坐開篷車巡遊廣場,大批民眾夾道歡迎。

兩國元首先在錦繡山太陽宮,舉行約個半小時的大範圍會談。金正恩指,北韓將無條件支持俄羅斯的所有政策。

北韓領袖金正恩:「北韓全力支持俄羅斯的特別軍事行動,以保衛其主權、利益及領土穩定。」

普京則高度讚賞北韓一貫和堅定不移,支持俄羅斯在包括烏克蘭問題上等政策,強調俄羅斯和北韓之間的互動,基於平等和相互尊重彼此利益。他說,金正恩去年訪問俄羅斯,為今日建立兩國間關係取得重大進展,希望與金正恩下一次會談在莫斯科舉行。普京又指,俄羅斯正與美國數十年來強加的帝國主義政策鬥爭,並反對美國數十年來實施的霸權政策。

兩人之後舉行單對單會談,持續約兩小時,並共同簽署全面戰略伙伴關係協定。普京早前形容,有關文件將為俄朝關係建立基礎。

普京和金正恩之後在附近散步和飲茶,繼續交流,雙方並互贈禮物。金正恩向普京送上藝術品;普京則贈送俄羅斯國產汽車、短劍和茶具。
由蘇聯嘅時候就已經係咁啦
第日普京話朝鮮半島要歸屬俄羅斯又得唔得
另一個兄弟呢?
蘇聯一解體就苦難行軍全國得一個肥人
一定可以再起風雲
咁北韓納入俄羅斯版圖ok?
即係無上限, 咁熟嘅
金將軍南下
美國:將麻煩的事一起解決不是更簡單嗎?
金仔呢啲先係講義氣
成個共產集團得中共同南斯拉夫反蘇
金仔呢啲起碼敢做敢認
唔會好似俾人篤爆佢支持契哥時又話人抹黑
我解到既係-無-條件
北韓支持俄羅斯佔領海蔘威,阿爺點都要回應下
蘇聯對東歐D契弟唔掂一件事
對亞非拉個堆係幾肯駛錢
去完北韓跟住去越南睇下越南佬又R到D咩
赤柬好似都係
普京:不了
軸心表面化
係咪差唔多要爆?
跟左個好大佬?
普京:南下北韓時間到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞