請問家居寬頻100M同1000M既分別?

15 回覆
0 Like 9 Dislike
我用緊HGC 100M 都有十幾年 幾穩定
之前舊電腦可以打機
都知道打機HGC既ping數都比PCCW同HKBN高
咁而家我部電腦係文書機
平時都係上網youtube 睇戲聽歌
如果轉光纖 個電話線插座喺電視櫃後面
要移動比較麻煩 同埋寬頻月費都係阿爸自動轉帳
轉1000M 實際上有冇呢個需要?
冇必要但係有需要
少少錢上啦,返唔到轉頭
56k 都夠
56K enough
電話又連下wifi 電腦又睇下野 轉啦 除左村屋被逼100M 應該100M同1000M月費唔會差好遠喎
有,steam download game 由6MB/s 變 45MB/s

唯一諗到既係咁
而家1000m價錢都真係平
同100m唔會爭太遠就轉啦
當你打機裝game裝更新 你睇下下載速度就知咩事
長簽$100都唔洗 轉1000M光纖喇
56K已經足夠
睇片 100MB 夠一個人
1000MB 夠全家人
NVDANVDANVDANVDANVDANVDANVDANVDANVDA
屌覆錯post
也就是說,1MB/s=8Mbps,我們在購買頻寬時的單位和實際使用雖然只是大小寫之分,但其數量卻差了8倍之多。所以100M寬頻(光纖)指的是100Mbps的速率,考慮到少部分的損耗,其下載速度約為12MB/s

100m幾部機用 好慢

1000m 基本啦 $100鬆啲
配個wifi6以上既router 都用得盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞