而家睇返,1997-1998呢兩年簡直係TVB電視劇最黃金嘅年代

32 回覆
14 Like 8 Dislike
1997年播嘅劇有:
難兄難弟
天龍八部
狀王宋世傑
美味天王
大鬧廣昌隆
刑事偵緝檔案III

1998年播嘅劇有:
鑑證實錄
天地豪情
陀槍師姐
離島特警
妙手仁心
烈火雄心

唔好同我講咩八十年代同九十年代頭 根本97、98年先係香港電視劇史上嘅黃金盛世,連亞視嘅我和疆屍有個約會都係98年播嘅
2010年之前都係
其實當年天龍八部係俾人笑
尤其條龍飛出黎

壹號皇庭5 其實幾好睇
尤其宣萱同陶大宇最後個ending
天龍八部 》》》壹號皇庭5
2004都好多經典:
大唐雙龍傳
青出於藍
楚漢驕雄
隔世追兇
棟篤神探
金枝慾孽
天涯俠醫
宣萱同陶大宇咩ending唔記得? 只記得吳啟華無端端被人插死,最後蔡少芬去返同bobby一齊好on9
我覺得第四輯好睇過五
樓主應該80尾90頭出世
80s中-90s頭先係香港電視巔峰
啲老野成日提話個陣收工後夜晚條街無人,全世界都返屋企睇電視直落到十點,仲要麗的vs無線,是但一邊出完套勁嘢出嚟,另一邊就即拍套野應付,仲要邊付邊播,點比
刑偵3好似麻麻地 btw首歌好聽
2004仲勁咁喎 套套都好睇
壹號皇庭都冇?
當時部分主題曲,係跟番歌手所屬唱片公司嘅“改編日語歌”而成
最高峰應該係80年代去到00年代
呢批人而家變曬old seafood
仲要奶大陸奶到雪雪聲
啲好感光環一早冇曬
以前好鍾意羅嘉良既劇, 最鍾意睇創世紀同難兄難弟
照咁睇你條list勁過樓主嗰條好多喎
九十年代頭tvb劇嘅題材闊好多,九十年代尾已經開始模式化。
好好笑,我諗你冇經歷過爭的士返屋企就係為咗追劇你講嗰陣已經變咗師奶定向,已經主要係師奶同啲細路仔睇,後生仔女已經唔多睇tvb,嗰陣後生仔女追日劇,西片人鬼情未了重播先引起啲人趕返屋企睇重播,你嘅所謂黃金年代係比包青天嗰陣好轉咗但已經對年輕人失去影響力啲tvb劇集差唔多完全變咗師奶睇嘅,係得刑偵多後生追90頭都仲有啲劇後生追好似老友鬼鬼火玫瑰壹號皇庭今生無悔人在邊緣都市的童話等,例如火玫瑰嗰陣令到啲女跟住一齊跌膊

最後一套真係造成全城熱潮要爭的士趕返屋企睇嘅係義不容情,嗰陣個個後生真係追住嚟睇
美味天王當年都俾人屌胡鬧幼稚啦,啲唱片滯銷添,難兄難弟就真係一出就好搶手啦

當年男人四十打功夫都hit又冇寫
但好多當年都唔係真係好hit金枝嗰陣係真係好hit嘅
睇得出,咁都講得出口
刑1-2嗰陣真係好hit後生會追,刑三嗰勢已經差好遠
YOUTUBE有楚漢驕雄嘅電視節目巡禮片,
入面係秋官做項羽,劉松仁做劉邦,陳慧珊做虞姬,關禮傑做項莊,余子明做亞父,仲見到有歐錦棠。

想睇呢個VERSION多啲
90年代已經開始唔掂變咗師奶睇
美女廚房先係最好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞